
17 de febrer de 2020
14/02/2020. El 13 de febrer, al CENCA, la Xarxa Rural Nacional (RRN) ha organitzat una jornada d'intercanvi d'experiències entre Grups Operatius enfocat a regadius, on han participat més de 60 assistents, amb un perfil heterogeni relacionat amb la innovació en aquest tema i provinent de diferents CC.AA. La transferència de coneixements entre ells s'ha articulat en sales de treball temàtiques, on han convergit projectes que es troben en diferents fases, de manera que se n'han contrastat els avenços i s'han demanat idees per replicar-los en altres territoris. La jornada s'ha completat amb la visita al Centre Nacional de Tecnologia de Regadius (CENTER).
En la inauguració, María Fernández, subdirectora general de Regadius i Infraestructures Rurals del Ministeri d'Agricultura i Pesca , MAPA, i Jesús López Tapia , també d'aquesta Subdirecció General, han detallat les principals àrees de treball del Centre Nacional de Tecnologia de Regadius ( CENTER ), on una de les seves tasques principals.
A continuació, de la Subdirecció General de Dinamització del Medi Rural del MAPA, Jorge Cuevas , ha explicat quines activitats desenvolupa la RRN al voltant de la innovació i com es potencia la difusió d'informació i resultats dels Grups Operatius (GOs) , a més de descriure altres funcions de la RRN al voltant del desenvolupament del medi rural .
Carlos Garrido , per la Subdirecció General d'Innovació i Digitalització, del MAPA, ha posat el focus en el context de la innovació a nivell europeu i el suport del MAPA , en aquest cas a través dels projectes per GOs, per accelerar el procés d' innovació, impulsar la productivitat del sector agroalimentari i forestal i minimitzar l'impacte ambiental . innovació de l' Associació Europea de la Innovació ( AEI-AGRI), al PNDR 2014-2020 i el percentatge del 5% que suposa la creació de GOs en regadius , a la submesura 16.1 de les convocatòries del 2016 i 2018.
La Subdirecció General d'Innovació i Digitalització del MAPA ha pretès amb la celebració d'aquesta jornada, organitzada per la RRN al Centre Nacional de Capacitació Agrària ( CENCA ) , ubicat a la finca “El Palomar”, mostrar la informació actualitzada dels projectes d'innovació dissenyats pels GOs de l' AEI-AGRI .
Sales de treball per temes
Les més de 60 persones de públic assistent a la jornada, amb un perfil professional heterogeni quant a activitat (empreses, tècnics, administracions, organitzacions agràries, agricultors, etc.) i procedència de pràcticament tot el territori nacional , han compartit informació sobre els seus GOs i/o Projectes d'Innovació .
Contrastant els problemes problemes i les solucions aportades, han transferit els resultats obtinguts en el desenvolupament de cadascun, cosa que ha permès generar sinergies, malgrat que els projectes han concorregut en fases diferents, però han mostrat els seus avenços i recollit idees per transferir-se entre ells .
Els GOs s'han repartit en quatre sales de treball paral·leles per temàtica . de reg per a vinya. La principal conclusió de la taula de treball és que les noves tecnologies s'adapten a les necessitats reals d'ús del pagès i regant .
A la segona sala, sobre optimització de recursos , s'han exposat els següents projectes, aplicació de tècniques d'aprenentatge automàtic per a gestió de reg en hortícoles , la integració de sistemes per a una plataforma única de gestió global del reg i fertilitzants , una xarxa de transferència del coneixement en la reutilització de l'aigua per a agricultura i tècniques d'evapocontrol . europeus, FEADER i Horitzó 2020 per a la cooperació, en el desenvolupament dels seus projectes .
A la tercera s'ha abordat la millora energètica del reg , on s'han acostat la tecnologia del reg solar , el control d'aigua regenerada per a l'ús agrícola , l' estalvi d'aigua i energia en cultius hidropònics i la creació d'un mercat d'energia neta generada pels regants i per als mateixos regants .
La gestió a escala superior ha centrat el debat en la quarta sala de treball. Allí s'han explicat un exemple de partenariat d'aigua en una conca hidrogràfica , la transferència de coneixements en innovació de reg 2.0 , la gestió integral d'estalvi d'aigua i un servei avançat d'agricultura de precisió per a la continuïtat d'aquesta sala. els projectes: com continua, qui continua i com s'estableixen mecanismes de col·laboració publicoprivada que permetin una replicació dels projectes al territori.
Per tancar la jornada, s'ha combinat amb una visita al CENTER , en la qual s'han acostat les activitats de R+D+i juntament amb el desenvolupament de nous equips i procediments d'assaig , labors ambdues molt lligades a la normalització d'equips i materials de reg , que és una de les àrees en què el CENTER està especialitzat. D+i .
La consulta dels Grups Operatius que han participat a la jornada es pot trobar punxant aquí .