
26 de gener de 2022
La nova Política Agrària Comuna (PAC) i els joves
- El projecte FunCAP difon els beneficis de la Política Agrícola Comuna (PAC) entre els més joves de Galícia i el nord de Portugal
- Més de 400 alumnes de 14 col·legis participaran a partir del març en aquest nou projecte
La nova Política Agrària Comuna (PAC), que entra en vigor el 2023, es caracteritza fonamentalment per ser més ecològica i mediambiental, així com per apostar pel relleu generacional al camp a través de les dones i dels més joves.
Això no obstant, cal arribar als joves, ja siguin del medi rural o urbà, per explicar-los els avantatges de la nova PAC i que puguin decidir per ells mateixos un model de vida al medi rural. Així neix el projecte FunCAP , amb el propòsit d'impulsar la nova PAC entre les noves generacions, de la manera més didàctica i divulgativa possible.
El projecte està coordinat per la Fundació Juana de Vega , entitat que treballa diàriament amb diferents empreses i institucions del medi rural de Galícia. Per complir el seu propòsit, han dissenyat un joc de taula que apropa de manera divertida no només les característiques de la nova PAC als més joves, sinó també els aspectes més destacats del Pacte Verd Europeu i de l' Estratègia de la Granja a la Taula .
Euroregió Galícia – Nord de Portugal
L'euroregió Galícia-Nord de Portugal constitueix actualment un espai de forta interrelació social, econòmica i cultural, amb una alta taxa de població rural i un gran potencial de desenvolupament en el futur. És per això que el projecte FunCAP s'estrena en aquesta àrea, gràcies al finançament del Programa de mesures d'informació en l'àmbit de la política agrícola comuna (IMCAP) de la UE.
Per això, a més de l'esmentat joc de taula, FunCAP es proposa desenvolupar la següent estratègia per aconseguir el seu objectiu:
- Accés més fàcil a la informació sobre la PAC a l'Euroregió
Per això, publicaran 12 articles en premsa per país (Portugal i Espanya) sobre els objectius de la PAC i el Pacte Verd Europeu. També es dinamitzarà laccés a la web.
- Detectar i desmuntar notícies falses
Disseny de 5 micro-vídeos que desmenteixen conceptes erronis i desinformació sobre els objectius de la nova PAC.
- Especial atenció als més joves
Per això, FunCAP donarà a conèixer el joc de taula entre 400 alumnes de 14 col·legis de l'Euroregió.
- Participació d'actors de diferents sectors de la població
Així, s'organitzaran dos seminaris virtuals amb experts que parlin des de diferents perspectives de la nova PAC.
Totes aquestes accions persegueixen els objectius següents :
- Incrementar el coneixement dels ciutadans de l'Euroregió sobre la PAC i la seva contribució a la protecció del medi ambient .
- Contribuir a desmantellar percepcions errònies.
- Treballar amb els joves i els seus professors per acostar-los al medi rural de manera lúdica.
- Destacar les oportunitats i reptes que la nova PAC i les Estratègies “De la granja a la taula” i el “Pacte verd europeu” ofereixen als agricultors i ramaders de l'Euroregió.
En declaracions a la RRN de Tania Gesto Casas, gestora de projectes europeus de la Fundació Juana de Vega , especifica que “el projecte finalitza al juliol de 2022 amb la digitalització del joc de cartes que ja hauran provat els joves de 7 col·legis de Portugal i 7 de Galícia. Europea”.