Experiències reeixides de dones emprenedores al medi rural


Experiencias exitosas de mujeres emprendedoras en el medio rural

06 de juliol de 2017
Mujeres

La jornada sobre “Exemples d'Emprenedoria de Dones Rurals”, celebrada a Ciudad Real, és el primer d'una sèrie de trobades que organitza la Xarxa Rural Nacional en el marc del Pla d'Acció 2017.


06.07.2017

La jornada del 5 de juliol, proposada per l'entitat de dones d'àmbit nacional Afammer , estava dividida en tres parts ben diferenciades. La primera tenia com a missió difondre projectes de dones reconeguts pels Premis d'Excel·lència a la Innovació de Dones Rurals d'anys anteriors. S'han presentat les iniciatives de “Clisol turisme agrícola” de Dolores Gómez i “Salveu a l'ovella guirra” de Regina Monsalve, ambdues premiades en la categoria de diversificació de l'activitat econòmica al medi rural. Com a exemples d' innovació en l'activitat agrària s'ha comptat amb l'experiència de Masia Ana: Agroecologia intergeneracional amb Susana Gordo i El kirinal ecològic de Susana Blázquez. En aquesta primera part s'han animat les dones a fer realitat els seus projectes, perquè malgrat que el camí no sigui fàcil, al final l'esforç compensa.

La segona part consistia a reunir experiències d'emprenedoria de dones rurals participants a Grups d'Acció Local . En primer lloc ha començat María José García presentant el treball de l' Associació de desenvolupament “Montes Norte” com a representant de la Xarxa Castellà Manxega de Desenvolupament Rural. A continuació Regina Monsalve ha parlat sobre “Iniciatives emprenedores al sector” i Mª José Rodriguez, com a representant del Grup de Desenvolupament Rural Arc Nord-est de la Vega de Granada ha presentat “Agroturisme Beas de Granada” , projecte de Mercedes Salvador. També s'ha comptat amb l'experiència i consells de “El jardí Marly CB Ludoteca” de Maria Ascensión Escobar, amb el projecte “Art Gaia” de Juana Teresa Gil i amb Ana María Romero Blasco i la seva posada en marxa del “Residencial geriàtric Sant Blai” . Durant aquesta part s'ha posat en valor l'important paper que assumeixen els grups d'acció local en el suport i l'assessorament a dones que han iniciat una activitat econòmica al món rural.

Per acabar, hi han intervingut representants de diverses administracions i entitats que treballen per donar suport a l'emprenedoria de la dona al medi rural, en un intercanvi d'informació i experiències. En aquest espai s'hi ha presentat el programa Impulsa Dona Rural de la Diputació de Guadalajara de la mà de Juan Pedro Sánchez Yedra. Amb Mayte Carmona de la Cambra de Comerç de Ciudad Real s'ha parlat de “El paper de les Cambres de Comerç per al suport a l'emprenedoria”. A continuació, ha pres la paraula Julio Campos explicant el treball de la Fundació Andanatura i finalment, José Antonio Vega ha presentat el treball en “Emprenedoria femení al món rural” de Valnalón . Les institucions que han col·laborat en aquesta part han recordat que les dones que vulguin emprendre no estan soles, que hi ha vies, serveis, programes amb què poden comptar en el procés de creació i consolidació dels seus projectes.