Espanya es porta guardó als Premis LIFE 2023


España se lleva galardón en los Premios LIFE 2023

29 de juny de 2023
Cambio climático y gestión de recursos naturales

La recuperació dels boscos on habita el linx euroasiàtic, l'impuls de l'agricultura amb bioestimulants d'alta tecnologia i l'ajuda a una de les ciutats més grans d'Europa a adaptar-se al canvi climàtic (Milà) són alguns dels projectes guanyadors anunciats a la cerimònia de lliurament dels Premis LIFE de la Unió Europea (UE), i que va tenir lloc el passat Verd de la UE.


  • Els Premis LIFE reconeixen els millors projectes LIFE de tota la Unió Europea i que actuïn d'acord amb el Pacte Verd Europeu
  • El Premi “LIFE Ciutadà 2023” ha recaigut en el projecte “LIFE TECMINE” (Comunitat Valenciana)
  • El lliurament de premis ha tingut lloc durant la “Setmana verda europea”

28.06.2023 . La recuperació dels boscos on habita el linx euroasiàtic, l'impuls de l'agricultura amb bioestimulants d'alta tecnologia i l'ajuda a una de les ciutats més grans d'Europa a adaptar-se al canvi climàtic (Milà) són alguns dels projectes guanyadors anunciats a la cerimònia de lliurament dels Premis LIFE de la Unió Europea (UE), i que va tenir lloc el 6 de juny passat a Brussel·les, en el marc de celebració de la Setmana Verda de la UE.

Els guanyadors han estat seleccionats d'entre centenars de projectes LIFE que s'han executat a la UE durant els darrers dos anys i que han estat en línia amb els objectius del Pacte Verd Europeu .

Les principals categories d'aquests premis són protecció de la natura, el medi ambient i l'acció climàtica. I, juntament amb aquestes 3 categories principals, s'atorga el Premi “LIFE Ciutadans” –atorgat per votació popular– que és el premi que ha recaigut en un projecte espanyol.

Guanyadors

Així doncs, els projectes guardonats han estat:

  1. Premi LIFE de “Protecció de la Natura” - Projecte LIFE Luchs Pfälzerwald (Alemanya)

El projecte versa sobre la reintroducció de linxs euroasiàtics a la Reserva de la Biosfera del Bosc del Palatinat (Alemanya). La iniciativa ha aconseguit multiplicar la població de linxs al sud-oest d'Alemanya, tres segles després que desapareguessin de la zona.

  1. Premi “LIFE Protecció de Medi Ambient” - Projecte LIFE Plants for Plants (Multiactor)

El projecte ha desenvolupat bioestimulants nous d'origen vegetal per a l'agricultura convencional. L'equip, que ha treballat a sis països europeus, va produir i va provar tres nous bioestimulants que estalvien aigua, redueixen els pesticides i fan que els cultius siguin més resistents al canvi climàtic ia les malalties.

  1. Premi “LIFE a l'Acció Climàtica”- Projecte LIFE METRO ADAPT (Itàlia)

Aquesta iniciativa ha implantat estratègies i mesures d‟adaptació al canvi climàtic a Milà, la segona ciutat més gran d‟Itàlia. La gestió de l'aigua i les solucions basades en la natura s'han fet servir per desenvolupar sistemes de drenatge sostenibles i prevenir el risc d'inundacions.

  1. Premi “LIFE Ciutadans” – Projecte LIFE TECMINE (Espanya, Comunitat Valenciana)

Aquest projecte té com a objectiu millorar les activitats de restauració de mines en àrees de bosc mediterrani provant tècniques de restauració innovadores i altament transferibles. Així, LIFE TECMINE ha aconseguit restaurar una àrea de 13 hectàrees d'una mina situada en una zona de bosc mediterrani amb aquestes tècniques innovadores de restauració geomorfològica.

Gràcies a això, LIFE TECMINE ha suposat una actualització del Pla General d'Ordenació Minera de la Comunitat Valenciana (Espanya) i, sobre la base dels resultats del projecte, s'està elaborant una proposta de llei de mineria sostenible. A més, s'han desenvolupat guies tècniques sobre la restauració de mines per a administracions públiques i empreses mineres. El projecte va crear la primera xarxa nacional per a la restauració de mines i pedreres amb 60 entitats involucrades.

Al costat d'aquests guardonats també hi ha hagut una menció especial per a certs finalistes .

Programa LIFE

El Programa LIFE és l'instrument de finançament de la UE per al medi ambient i l'acció climàtica. Porta en funcionament des del 1992 i ha cofinançat gairebé 6.000 projectes a tota la UE ia tercers països. La Comissió Europea ha augmentat el finançament del programa LIFE en gairebé un 60% per al període 2021-2027, i ara puja a 5400 milions d'euros. LIFE compta amb quatre nous subprogrames: naturalesa i biodiversitat, economia circular i qualitat de vida, mitigació i adaptació al canvi climàtic i transició energètica neta. Ja estan obertes les sol·licituds   de finançament per valor de 611 milions d'euros per a projectes LIFE el 2023.