
11 de novembre de 2021
L'actual crisi de subministrament energètic i de materials que s'ha produït a nivell internacional derivada de la pandèmia per la COVID19 ha centrat totes les mirades a la producció local i als negocis de proximitat, també coneguts com a “botigues de barri”.
- La Xarxa Rural Nacional (RRN) ha organitzat una jornada sobre emprenedoria juvenil al medi rural al voltant dels negocis de proximitat
- La qualitat, la innovació i la digitalització són els 3 reptes a què s'enfronten els comerciants locals per distingir-se
Per això, la RRN ha organitzat la jornada “ Emprenedoria juvenil al medi rural en la temàtica de negocis de proximitat” , que ha comptat amb la participació d' experiències provinents de les comunitats autònomes de Castella-la Manxa, Aragó i Castella i Lleó i ha reunit 145 participants.
L'objectiu principal de la jornada ha estat conèixer projectes empresarials i bones pràctiques impulsades per persones joves en el sector de negocis de proximitat en zones rurals, amb la finalitat que aquestes experiències serveixin d'inspiració i connexió entre altres persones joves emprenedores de diferents comunitats autònomes.
Intercanvi d'experiències
“Un negoci en un poble petit a la llarga és vida”. "Ser emprenedor/a és una manera de viure que enganxa molt i millora la vida dels que estan al voltant". Així s'han expressat els participants de les dues taules de diàleg en què s'ha estructurat la jornada, a cadascuna de les quals ha intervingut un expert convidat, juntament amb els joves emprenedors.
A la taula de diàleg sobre negocis de serveis s'ha comptat amb José Barrios, tècnic de l' Associació per al Desenvolupament del Camp de Calatrava (Almagro, Ciudad Real). Barrios ha departit amb els joves emprenedors següents:
- Irene Yera, propietària del seu Centre de fisioteràpia a Tauste, (Saragossa, Aragó).
- Victòria Tortosa, de L'Exclusiva , dedicada a logística social a Sòria (Castella i Lleó).
- Vanesa Contreras, fundadora de Va de Viatges a Almagro (Ciudad Real, Castella-la Manxa).
A la taula de diàleg sobre comerços va participar com a expert convidat Pablo Rengifo de Rural Talent , una consultoria rural ubicada a diverses comunitats autònomes. Amb ell:
- Paula Fernández, de Formatges Avi Aitalas , dedicada a la producció de formatges artesanals a Sahechores, (Lleó, Castella i Lleó).
- Cristina Prieto del Trasmozero , un forn sense gluten a Trasmoz (Saragossa, Aragó).
- Rocío Sánchez, gerent de Trapitos de colores , una botiga de roba a La Guardia (Toledo, Castella-la Manxa).
La jornada serà properament difosa a través del canal de YouTube de la RRN. Així mateix, es penjarà tot el material de la jornada a lespai web de lesdeveniment.
Joves rurals
La RRN està centrant el seu Pla d'Acció aquests mesos en la temàtica de joventut , mitjançant una sèrie d' activitats dissenyades per donar resposta a les necessitats detectades mitjançant una enquesta i una reunió del grup temàtic d'experts constituït expressament amb aquesta finalitat.
La principal necessitat identificada és assegurar l' ocupabilitat de la joventut al medi rural.
En aquest context, aquesta ha estat la tercera del cicle de cinc jornades d‟emprenedoria rural per sectors organitzades per la RRN i, adreçades especialment a les persones joves. Aquest cicle té un enfocament territorial i anirà repassant diferents sectors econòmics, cadascun amb especial pes en determinades regions, però d'interès per a les zones rurals del conjunt del país.
Així, les properes jornades programades versaran sobre les temàtiques següents: petites indústries (17 de novembre) i producció ecològica (24 de novembre).