
16 de juliol de 2024
'Granada Rural Gènere' ha començat aquest any gràcies a 5 Grups d'Acció Local de la província amb la coordinació de Vega-Sierra Elvira (Promovega).
- El projecte 'Granada Rural Gènere' persegueix apropar-se a un model d'economia circular, verda i amb perspectiva de gènere als territoris dels Grups d'Acció Local participants
- La creació de xarxes i espais d'enteniment i comunicació complementen la formació de gènere, cosa que permet atraure les dones rurals als mons de l'administració, l'empresa i l'associacionisme
La promoció de les dones rurals al medi rural, perquè es quedin, trobin oportunitats laborals i es reconegui la seva tasca és un dels pilars fonamentals del nou Pla Estratègic de la PAC 2023-027 . Així, l'enfocament LEADER és una de les eines més útils de cara a prendre accions a nivell del carrer, gràcies al seu aspecte de participació directa dels actors públics, privats, associacions i aquells que entenen perfectament les característiques de les comarques.
Així és com 5 Grups d'Acció Local ( GAL ) de Granada han començat aquest 2024 un projecte de cooperació LEADER :'Granada Rural Gènere' .
Una nova economia verda i estada
L'objectiu fonamental de la iniciativa és contribuir a la transició a economies circulars, verdes i feministes a les 5 zones LEADER d'actuació. Això es cristal·litza a l'anomenada “cooperació intracomarcal”, és a dir, a la creació de xarxes de comunicació entre els GAL de Granada, les empreses, les associacions de dones i joves, les entitats i els agents dinamitzadors del territori.
El projecte gira al voltant de set eixos dintervenció:
- Formació : sobre economia circular, digitalització de pimes i gestió d'associacions 3.0.
- Espais per compartir experiències: amb experiències de networking per crear xarxes entre les 5 zones LEADER.
- Assessorament: mitjançant l'orientació i l'acompanyament a micropimes i ajuntaments per dissenyar mesures i/o plans d'igualtat i medi ambient.
- Investigació: creant xarxes entre entitat amb experiències de networking .
- Autoavaluació: a través d'espais per a l'avaluació per part de les empreses i els ajuntaments de l'impacte de gènere a les seves pròpies entitats. “Hi ha molts àmbits del nostre treball diari en què el llenguatge tendeix a estar masculinitzat i no es dóna visibilitat a les dones”, assegura el projecte des de les xarxes socials. Per resoldre el problema, ha creat una “Guia de recomanacions i bones pràctiques” .
- Comunicació: una activitat transversal a totes les accions que requereix la creació d'imatge, mitjans de comunicació, xarxes socials i la realització d'un esdeveniment d'avaluació i tancament del projecte Granada Rural Gènere.
- Coordinació: per mitjà de la gestió tècnica, administrativa i financera del GAL coordinador i un comitè de pilotatge que es reuneixi tres vegades.
Acompanyament
Al final, tots els objectius i els eixos d'acció es concreten en actuacions que serveixen com a espais de trobada i d'assessorament. Així, es tracta d'introduir una gestió del coneixement amb una perspectiva de gènere territorial.
El projecte ja realitza tasques de sensibilització amb empreses i ajuntaments en què se'ls tutoritza sobre la necessitat d'incorporar l'economia circular i el feminisme a les seves accions i funcionament orgànic. Hi ha formularis disponibles per inscriure's als cursos de mentoring —totalment gratuïts— per a associacions , ajuntaments i empreses radicades als territoris assolits pels GAL.
L'activisme s'obre pas gràcies a la immersió digital , un acostament que els GAL introdueixen a les seves formacions sobre gestió d'organitzacions per a les associacions de dones i els òrgans de participació locals per a la igualtat. Es recolza les empreses amb accions de formació, creació de xarxes, difusió de recursos i eines de gestió amb perspectiva de gènere.
Els ajuntaments reben ajuda gràcies a anàlisis i propostes de modificacions sobre els plans d'igualtat municipals i les compres de recursos verds.
A més, és fonamental la tasca de visibilització de les dones gràcies a la inclusió en accions de conservació del patrimoni on es compta amb joves del territori.
Socis i finançament
El projecte de cooperació LEADER 'Granada Rural Gènere' està conformat pels GAL Vega-Sierra Elvira ( Promovega ) —que exerceix la funció de coordinador—, Arc Nord-oest de la Vega de Granada ( Alfanevada ), Ponent Granadí , Les Muntanyes de Granada ( Apromontes ) i Vall de Lecrín, Temple i Costa .
Consta d'un pressupost de 151.280,96 euros finançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural ( FEADER ) i la Conselleria d'Agricultura, Pesca, Aigua i Desenvolupament Rural de la Junta d'Andalusia .