
24 de juny de 2020
24/06/2020 L'impacte econòmic i social provocat per la pandèmia de la COVID19 ha tingut importants efectes sobre el conjunt del territori, amb un caràcter diferencial al medi urbà i al medi rural. Des del començament de l'estat d'alarma, els grups d'acció local també s'han hagut d'adaptar a la nova situació. S'ha vist necessari adoptar el treball a distància mantenint el contacte amb els beneficiaris dels projectes per una altra via, i reorganitzar el procediment de controls i gestió dels ajuts, perquè responguessin a les noves necessitats produïdes per la COVID-19.
- Els Grups d'Acció Local es converteixen en agents rurals clau a l'escenari post COVID-19 La Xarxa Rural organitza la jornada “El paper dels Grups d'Acció Local per a la reactivació dels territoris rurals davant de la crisi de la Covid-19 ”
- L'objectiu és crear un espai de diàleg i reflexió entre els Grups d'Acció Local, Autoritats de Gestió i Ministeri on compartir els efectes de la COVID-19 sobre el territori, les mesures que s'han dut a terme per compensar-ho, i les propostes de futur.
Isabel Bombal, Directora General de Desenvolupament Rural, Innovació i Formació Agroalimentària, va inaugurar la jornada, i va aprofitar per subratllar la importància dels Grups d'Acció Local “sent els grans coneixedors de les necessitats del territori i agents que aconsegueixen diversificar l'economia al medi rural”. A més, va assenyalar la capacitat d'adaptació i de resiliència dels nostres territoris rurals a la nova situació, cosa que ha permès visibilitzar les oportunitats que ofereix el medi rural, presentant-se com una opció de vida, amb futur. Així mateix, va parlar de l'estat de la negociació a la UE del futur reglament de la PAC (2021-2027).
Objectes de debat
Els tres blocs que es van abordar a la jornada van tractar de donar resposta, d'una banda, a l'encaix normatiu i administratiu de LEADER als PDR i la crisi del COVID així com les mesures de flexibilització proposades aquestes últimes setmanes; de l'altra, a la visió dels grups d'acció local i les actuacions posades en marxa per gestionar la crisi; i, finalment, la perspectiva des dels gestors LEADER dels PDR autonòmics .
També es van presentar els resultats del qüestionari que la Xarxa Rural Nacional va llançar amb caràcter previ a la celebració d'aquesta jornada entre els grups, les xarxes regionals i nacionals i les autoritats de gestió sobre els recursos disponibles per als GAL en el nou context generat per la crisi de la COVID-19.
Els assistents van sol·licitar les següents mesures:
- La posada en marxa de grups de treball específics sobre la nova PAC
- Cursos de formació per als Grups
- La continuïtat de les actuacions del Subgrup LEADER
Tots els materials utilitzats i la informació generada seran publicats en els propers dies a la pàgina web de la RRN, així com a les Xarxes Socials de la RRN ( Facebook i Twitter )