Els grups d'acció local d'Extremadura s'uneixen per a la transformació digital de les àrees rurals


Smart Rural Living

27 de novembre de 2024
Dinamización rural

24 Grups d'Acció Local (GAL) d'Extremadura presenten el projecte de cooperació “Smart Rural Living, Zones Rurals Vives, Pobles Intel·ligents”


  • 24 Grups d'Acció Local (GAL) d'Extremadura presenten el projecte de cooperació Smart Rural Living, Zones Rurals Vives, Pobles Intel·ligents.
  • El projecte neix amb l'objectiu de revitalitzar el món rural mitjançant innovadores estratègies de territoris intel·ligents.

Com revitalitzar el món rural mitjançant la innovació digital i la sostenibilitat? Aquesta és la qüestió central que es va abordar durant el webinari Comarques i Territoris Intel·ligents: Projecte Smart Rural Living , un esdeveniment virtual celebrat el passat 23 d'octubre.

La jornada va reunir més de 300 participants de diverses regions d'Espanya, amb l'objectiu de promoure la transformació digital de les zones rurals a través dels territoris intel·ligents . Un concepte que advoca per l'ús de noves tecnologies per millorar la qualitat de vida a les àrees rurals i fomentar-ne el desenvolupament econòmic.

L'esdeveniment va ser organitzat pels 24 GAL extremenys , amb ADISMONTA com a grup coordinador. La jornada va comptar amb més de 20 experts que van debatre sobre les oportunitats i els desafiaments que enfronten les zones rurals en el seu procés de transformació digital.

Reptes de la transformació digital a les zones rurals

A la primera part de l'esdeveniment, es va destacar la necessitat de superar les barreres tecnològiques, econòmiques i de connectivitat que encara afecten moltes de les àrees rurals d'Espanya. Entre els principals reptes esmentats, s'hi va incloure la manca d'infraestructura adequada per a la implementació de tecnologies avançades, l'escassetat de formació especialitzada en digitalització i la resistència d'algunes comunitats al canvi.

Un altre desafiament assenyalat va ser la manca de coordinació entre els diferents actors involucrats en el desenvolupament rural, com ara els GAL, les administracions públiques i les empreses tecnològiques.

Iniciatives per avançar cap a les comarques intel·ligents

Tot i els reptes, l'esdeveniment també va ser una oportunitat per mostrar les solucions innovadores que ja s'estan implementant a diverses comarques, com ara:

  • Foment de la capacitació digital : es va destacar la importància d'oferir formació contínua als actors locals, des dels agricultors fins als gestors dels GAL, perquè puguin implementar i aprofitar les eines digitals de manera efectiva.
  • Desenvolupament d'infraestructures tecnològiques : es van esmentar projectes que busquen millorar la connectivitat en àrees rurals, facilitant l'accés a internet d'alta velocitat i altres tecnologies clau per al desenvolupament de territoris intel·ligents.
  • Implementació de solucions de co-creació : els GAL estan col·laborant estretament amb les comunitats rurals per dissenyar i posar en marxa projectes de desenvolupament sostenible que aprofitin les capacitats locals i promoguin la resiliència.

L´esdeveniment també va destacar el paper crucial dels GAL en la implementació d´aquestes solucions. Gràcies a la proximitat amb les comunitats rurals i la seva experiència en la gestió de projectes, aquests grups són actors clau en la transformació digital de les zones rurals. A més, es va esmentar la creació d '“Estratègies Smart Comarques” , que busquen integrar les noves tecnologies de forma coherent amb les necessitats i potencialitats locals.

Properes accions i recursos disponibles

El projecte continua amb un programa de formació en línia dirigit als tècnics i representants dels GAL, amb l'objectiu de capacitar-los per implementar les “Comarques Intel·ligents” . A més, s'estan organitzant activitats de sensibilització i col·laboració amb les Juntes Directives dels GAL per promoure la cocreació de solucions innovadores que afavoreixin la digitalització dels territoris rurals.

Per a més informació i accés als recursos formatius, els interessats poden consultar la plataforma en línia del projecte Smart Rural Extremadura .

Aquest projecte s'emmarca al programa de cooperació LEADER 19.3 PDR Extremadura 2014-2020 i està finançat pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).