Els agents rurals innoven en matèria de fertilització per aconseguir la sostenibilitat


Jornada de intercambio de experiencias

09 de juliol de 2020
Innovación

10/07/2020- La Xarxa Rural Nacional (RRN) ha organitzat un intercanvi d'experiències sobre fertilització, en què han participat 70 persones de perfil heterogeni (empreses, tècnics, administracions, centres de recerca, organitzacions agràries, grups de desenvolupament rural, etc.) provinents de tot el territori nacional i que han compartit informació i experiència sobre els seus grups. temàtiques del Programa Horitzó 2020 (H2020).


  • La Xarxa Rural Nacional convoca grups operatius i projectes d'innovació amb temàtica fertilització per a un intercanvi de coneixements.
  • Aquesta trobada virtual ha permès saber què s'està fent a l'àmbit de la fertilització, mitjançant diferents projectes sobre fertirrigació, fertilitzants biològics i valorització de substrats i estratègies de fertilització sostenible.

Sales de treball temàtiques

La transferència de coneixements en aquesta trobada s'ha articulat en tres sales virtuals de treball, on han convergit nou grups operatius i projectes innovadors (incloent-hi H2020) d'àmbit regional, nacional i europeu. Els participants han intercanviat idees, avenços en els treballs desenvolupats i n'han mostrat els resultats i les experiències.

Sala 1: Fertirrigació

Participants : iGUESS-MED. Sistema innovador de suport als hivernacles a la regió mediterrània , GO APGEFERT i Optimització de fertirrigació a Albercoquer i Paraguaià precoç sota malla agrotèxtil a la Vall de Ricote.

Treballs i conclusions : els membres d'aquesta sala han destacat la importància de gestionar eficaçment la fertirrigació per prevenir les malalties i plagues dels cultius . Per això han desenvolupat sistemes de presa de decisions basades en noves tecnologies, com IoT (Internet Of Things) o la digitalització. S'ha ressaltat la importància que suposa la col·laboració mitjançant consorcis , així com obtenir informació sobre les necessitats dels agricultors a través de processos de participació.

Sala 2: Fertilitzants innovadors

Participants : Smartmushroom , Nutriman i Nutri2cicle

Treballs i conclusions : en aquesta temàtica, els tècnics i investigadors coincideixen que la valorització de substrats orgànics redueix els costos de processament dels fertilitzants, millora el rendiment econòmic de les explotacions, impulsa l'economia circular i elimina la problemàtica mediambiental existent . S'ha reflexionat sobre la regulació de fertilitzants de la Unió Europea – compartint la idea que cal perseguir una agricultura sostenible – així com sobre les noves tecnologies existents per impulsar fertilitzants innovadors.

Sala 3: Estratègies de fertilització sostenible

Participants : MOSOEX , GO FERVAP i SMARTOM .

Treballs i conclusions : els integrants d'aquesta sala han debatut la necessitat d' impulsar models de gestió de sòls que busquin la millora de la matèria orgànica , la reducció d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle i que disminueixin l'erosió de les explotacions.

Què és la innovació?

La Xarxa Rural Nacional entén que la solució a la problemàtica que pugui presentar el desenvolupament actual en el medi rural ha de venir de pràctiques sostenibles avalades per treballs de recerca, desenvolupament i innovació. Per això des de FEADER es treballa amb diferents agents rurals organitzats al voltant de les figures dels Grups Operatius i Projectes d'Innovació.

Els grups operatius (GO) són agrupacions d'organitzacions i experts que treballen conjuntament sobre un problema a resoldre o oportunitat a aprofitar, des de l'enfocament de la innovació i que executen un projecte per posar en pràctica solucions obtingudes. La seva tasca ve subvencionada per FEADER a través de la mesura 16 dels Programes de Desenvolupament Rural (PDR). Des del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) s'ha explicat on s'emmarquen aquests ajuts que potencien la innovació, les seves convocatòries i la despesa pública destinades a elles dins de la política de desenvolupament rural del 2014-2020. De la mateixa manera, s'han mostrat els treballs del Ministeri respecte a aquesta temàtica, recopilant i difonent les millors tècniques disponibles, desenvolupant normatives de comercialització i d'ús, així com treballs per obtenir fertilitzants innovadors.

Aquesta trobada sobre fertilització s'emmarca en un cicle de reunions sobre grups operatius i projectes innovadors que des de la RRN s'està impulsant per difondre i compartir resultats de R+D+I desenvolupades al medi rural. Tota la informació es troba a la web , així com a les Xarxes Socials de la Xarxa Rural Nacional: Twitter , Facebook i YouTube , on es pot gaudir d'aquesta trobada en obert.