
21 de setembre de 2020
21/09/2020. La Xarxa Rural Nacional (RRN) ha organitzat un intercanvi d'experiències sobre canvi climàtic, en què han participat 100 persones de perfil heterogeni (empreses, tècnics, administracions, centres de recerca, organitzacions agràries, grups de desenvolupament rural, organitzacions ecologistes, associacions d'acció social, etc.) provinents de tot el/s Projectes Innovadors, incloent-hi també projectes i xarxes temàtiques del Programa Horitzó 2020 (H2020), el programa de recerca i innovació de la Unió Europea.
- La Xarxa Rural Nacional convoca grups operatius i projectes d'innovació amb temàtica canvi climàtic i reducció de la petjada de carboni per a un intercanvi de coneixements i per a la difusió dels seus resultats.
- Aquesta trobada virtual ha permès saber què s'està fent a l'àmbit del canvi climàtic, mitjançant diferents projectes sobre adaptació de cultius al canvi climàtic, embornals de carboni i mitigació del canvi climàtic.
A l'intercanvi s'ha destacat el sector de la innovació com a clau per avançar en la lluita contra el canvi climàtic. Tots els sectors, inclòs el sector agrari, s'han de preparar davant dels impactes que produeix i, alhora, contribuir a reduir emissions de gasos amb efecte d'hivernacle (GEI). S'ha posat en valor la importància del suport des de les administracions públiques a aquesta problemàtica i la continuïtat necessària d'iniciatives incentivadores i de suport a la lluita contra el canvi climàtic, com és l'aposta per la R+D+I per avançar de manera conjunta i coordinada cap a una economia descarbonitzada i resilient.
Sales de treball temàtiques
La transferència de coneixements en aquesta trobada s'ha articulat en tres sales virtuals de treball, on s'han presentat 9 grups operatius i projectes innovadors d'àmbit regional, nacional i europeu. Els participants han intercanviat idees, avenços en els treballs desenvolupats i n'han mostrat els resultats i experiències tant en adaptació com mitigació del canvi climàtic.
Sala 1: Adaptació de cultius al canvi climàtic
Participants : Adaptació del sector de fruiters de pinyol al canvi climàtic , nous cultius enfront del canvi climàtic: Moringa i Estevia i 4 Retorns, regeneració de sòls degradats .
Treballs i conclusions : els membres d'aquesta sala han conclòs que els efectes del canvi climàtic estan afectant la productivitat dels cultius, sobretot a les zones més càlides. Per això s'ha destacat la importància del disseny, desenvolupament i optimització de sistemes, mètodes i pràctiques de producció i cultiu , com són els tractaments amb productes bioestimulants, les malles d'ombreig, la reducció i optimització del reg i tècniques com la poda, l'aclarida i la fertirrigació. També es disposa de noves eines digitals per poder donar suport als productors en la presa de decisions sobre les varietats a plantar segons els canvis climàtics predictibles. És necessari implementar noves tècniques de cultiu adaptades a les noves condicions garantint la viabilitat econòmica de les explotacions.
Sala 2: Buneres de carboni
Participants : AFINET , DENDRONUTRIENT i CARBOCERT .
Treballs i conclusions : en aquesta temàtica, els tècnics i investigadors coincideixen en la necessitat d'augmentar el segrest de carboni a través de tres camps complementaris: sistemes forestals, els cultius i els sistemes agroforestals . S'ha reflexionat sobre els diferents mètodes per augmentar la capacitat de segrest de carboni a cadascun dels sistemes; assenyalant la necessitat d'augmentar la gestió als sistemes forestals; innovant en noves pràctiques i recomanacions agronòmiques per als cultius i ecointensificant l'ús dels recursos als sistemes agroforestals.
El Grup Carbocert ha esmentat la disponibilitat de diferents metodologies que permeten comptabilitzar l'augment de carboni a sòls agrícoles i en estructures fixes i perdurables com a conseqüència de l'aplicació de pràctiques agronòmiques sostenibles i ha presentat la guia de bones pràctiques agràries elaborada pel grup.
Sala 3: Mitigació del canvi climàtic
Participants : EUREL , COVER CO2 i LLENYOSOST .
Treballs i conclusions : els integrants d'aquesta sala han debatut la necessitat d' impulsar estratègies més sostenibles per mitigar el canvi climàtic. S'ha reflexionat sobre la importància que té el càlcul de la petjada de carboni per informar el consumidor i que serveixi com a base per millorar els hàbits. A més, es considera necessari implementar mecanismes d'incentivació als pagesos perquè adoptin pràctiques més sostenibles.
Què és la innovació?
La Xarxa Rural Nacional entén que la solució a la problemàtica que pugui presentar el desenvolupament actual en el medi rural ha de venir de pràctiques sostenibles avalades per treballs de recerca, desenvolupament i innovació. Per això des de FEADER es treballa amb diferents agents rurals, organitzats al voltant de les figures dels Grups Operatius i Projectes d'Innovació .
Els grups operatius (GO) són agrupacions d'organitzacions i experts que treballen conjuntament sobre un problema a resoldre o oportunitat a aprofitar , des de l'enfocament de la innovació i que executen un projecte per posar en pràctica les solucions obtingudes. La seva tasca ve subvencionada per FEADER a través de la mesura 16 dels Programes de Desenvolupament Rural (PDR). Des del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) s'ha explicat on s'emmarquen aquests ajuts que potencien la innovació , les seves convocatòries i la despesa pública destinades a elles dins de la política de desenvolupament rural del 2014-2020.
Paral·lelament, en el context europeu, es desenvolupen altres polítiques amb què apareixen sinergies en l'aposta per la innovació al medi rural. El programa marc de recerca Horitzó 2020 abasta temàtiques relacionades amb el sector agroalimentari i forestal . Sota aquest paraigua hi ha les xarxes temàtiques i els projectes de recerca.
Aquesta trobada sobre canvi climàtic i reducció d'empremta de carboni s'emmarca en un cicle de reunions sobre grups operatius i projectes innovadors que des de la RRN s'està impulsant per difondre i compartir resultats de R+D+I desenvolupades al medi rural. Tota la informació es troba a la web , així com a les Xarxes Socials de la Xarxa Rural Nacional: Twitter , Facebook i YouTube , on es pot gaudir d'aquesta trobada en obert.