Els agents rurals en sanitat vegetal creen una xarxa per prevenir plagues i malalties a l'agricultura


Sanidad vegetal

05 de juny de 2020
Innovación

La Xarxa Rural Nacional ha organitzat una trobada virtual que ha reunit actors en l'àmbit de la sanitat vegetal agrícola per intercanviar projectes innovadors en la lluita contra malalties i plagues del sector.


05/06/2020

Aquesta trobada ja és el quart d'un cicle de sessions d' intercanvi d'experiències que impulsa la Xarxa Rural Nacional per visibilitzar i divulgar la tasca dels Grups Operatius i els projectes innovadors. Aquest cop s'han abordat problemes a l'àrea de la sanitat vegetal agrícola des d'un enfocament innovador. En concret, aquesta trobada ha servit per reunir actors que desenvolupen el seu treball en la salut dels sòls i en el tractament i control de malalties i plagues en cultius de diverses espècies, com la vinya, els cítrics, el pistatxo i l'olivera.

Estimulant la sanitat vegetal amb enfocament innovador

Els Grups Operatius (GO) són agrupacions d'actors de diferents sectors, en aquest cas vinculats al sector agrícola, que provenen, entre d'altres, de R+D+i de formació i assessorament, centres tecnològics o institucions sense ànim de lucre, i que s'associen per desenvolupar projectes innovadors. La seva activitat està subvencionada per FEADER a través de la mesura 16 dels Programes de Desenvolupament Rural (PDR). En aquesta trobada també hi han participat Grupos Focales, associacions d'actors de caràcter multidisciplinar, que es reuneixen de manera temporal per debatre i compartir coneixement i experiències sobre diverses i àmplies temàtiques, des de la innovació. Des del Ministeri d‟Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) s‟ha exposat l‟evolució de les mesures d‟innovació i la seva projecció a futur.

També s'han introduït els treballs que s'estan duent a terme des del MAPA en matèria de sanitat vegetal així com exemples sobre possibles aportacions dels projectes d'innovació a la feina.

Compartint coneixement i pràctiques

A la trobada hi han participat nou Grups Operatius, projectes innovadors (incloent-hi H2020) i Grups Focals d'àmbit regional, nacional i europeu. S'ha agrupat en sales temàtiques les persones participants per intercanviar idees, avenços en els treballs desenvolupats, aprenentatges i reptes del sector i compartir dubtes al voltant de les plagues i malalties al sector agrícola.

Sala 1: Salut del cultiu i el sòl

Grups/ Projectes : CHAMPIHEALTH: nous mètodes de cultiu que redueixin les malalties del cultiu del xampinyó , XF-ACTORRS i Best 4Soil .

Treballs i conclusions : consens en la necessitat de fomentar la investigació al voltant de la detecció en camp de plagues i malalties i, a més, reforçar la capacitació del sector, incloent-hi la participació dels agricultors aportant la seva experiència. Els aspectes més destacats per a la lluita contra malalties i plagues són el control biològic, la rotació de cultius i la cura del sòl.

Sala 2: Control i tractament d'arbres fruiters

Grups/ projectes : Noves estratègies de lluita davant les principals plagues del pistatxer en cultiu ecològic, Associació Tecnològica d'Innovació Agrària de la Regió de Múrcia i Grup Focal de Malalties i plagues a l'olivera .

Treballs i conclusions : hi ha necessitat d' establir xarxes experimentals i de demostració en diferents localitzacions per a una adaptació real al camp . Cal donar suport als cultius llenyosos per la seva contribució a l'agricultura sostenible , ja que tenen el potencial d'augmentar la biodiversitat funcional i la combinació amb cobertes vegetals. A més, es detecta una certa confusió en projectes desenvolupats per agrupacions d'actors, per als processos de divulgació de resultats, de propietat de la patent desenvolupada, etc.

Sala 3: Control i tractament en viticultura

Grups/ projectes : Adaptació d'un model predictiu per al control i maneig de la arna del raïm ( Lobesiabotrana ) a la DO La Mancha, basat en la correlació entre els factors climàtics i el desenvolupament de les diferents generacions, GOPHYTOVID i Grup Focal de Malalties i plagues en viticultura.

Treballs i conclusions : importància de generar coneixement a través de la investigació i d'eines accessibles per al sector vitivinícola, principalment en la predicció d'aparició de malalties i plagues a la vinya. Això facilitaria aplicar fitosanitaris amb més precisió , racionalitzant-ne l'ús per aconseguir una activitat agrícola més sostenible, en línia amb normatives europees.

Aquest intercanvi sobre sanitat vegetal agrícola forma part d'una sèrie de seminaris sobre grups operatius i projectes innovadors que des de la RRN s'està impulsant per donar visibilitat a les innovacions desenvolupades. Tota la informació es troba a la web , així com a les Xarxes Socials de la Xarxa Rural Nacional.