El VII Fòrum Nacional de Desenvolupament Rural s'esforça a adaptar els nous models de coneixement al pagès


Foro Nacional de Desarrollo Rural

02 de març de 2020
Innovación

25/02/2020. La transferència de coneixement esdevé instrument clau per al desenvolupament rural. Els AKIS es converteixen en el principal sistema de coneixement i innovació al medi rural.


La Xarxa Rural Nacional ha donat suport i ha dinamitzat la setena edició del Fòrum Nacional de Desenvolupament Rural, que s'ha celebrat del 25 al 27 de febrer a la Fira de Saragossa, i que ha acollit un programa de ponències orientat a la formació del sector agroalimentari.

Ponències

Laurens Klerkx , Professor del Grup de Coneixement, Tecnologia i Innovació de la Universitat de Wageningen . (Holanda) va donar la bandera de sortida a les ponències. Klerx ha citat els grans reptes a què s'enfronta l'agricultura al món, amb el desafiament del canvi climàtic i més exigències alimentàries. Ha conclòs que els productors agraris han de tenir la pròpia xarxa d'assessors ben formats i recomana una interrelació entre assessors per al seu enriquiment mutu.

El Fòrum va ser inaugurat per Isabel Bombal, directora general de Desenvolupament Rural, Innovació i Formació Agroalimentària ( MAPA ), la qual va recalcar que “davant la indefensió de l'agricultor el més valuós que se li pot oferir és formació”. D'aquí que fes èmfasi en “s'han d'adaptar els nous models de coneixement a l'agricultor, i no al revés"

Totes les ponències han incidit que els productors més ben formats són més rendibles, i per això es convida agricultors i ramaders a adquirir noves habilitats, per exemple, en digitalització, innovació, en emprenedoria o en bioeconomia. S'aposta per la necessitat de nous enfocaments per promoure la interacció entre els diferents actors (agricultors, assessors, gestors de cooperatives, joves, funcionaris, etc), i noves metodologies formatives d'aprenentatge basades en la pràctica, com són els sistemes de tutorització, masterclasses conjuntes amb grups operatius, visites creuades , living labs .

AKIS

A escena ha entrat la figura dels AKIS (Sistemes de Coneixement i Innovació Agraris), on les persones i les organitzacions es connecten a través de sistemes dinnovació per afavorir laprenentatge mutu i generar, compartir i utilitzar coneixement i informació en agricultura. En aquest sentit, es recorda que els AKIS serà present a la reforma de la PAC post 2020.

El coneixement, la innovació i la digitalització es configuren com a objectius transversals de la futura PAC que han de nodrir la resta d‟objectius. Algunes idees clau dels AKIS són l'aprenentatge entre iguals, la figura de l'agricultor en primer pla, la independència de l'assessorament i una connexió públic-privada més gran, entre altres idees clau.

El Fòrum ha servit per recordar la creació per part del MAPA del Grup Focal d'Assessorament a AKIS , el novembre de 2019, on es va definir el paper dels assessors i les entitats d'assessorament a l'hora d'avaluar els sistemes de suport a la innovació. A més d'aquest grup, el MAPA dóna suport a altres iniciatives com els Programes de Formació Pluriregionals, el Pla de Formació Contínua i l'Estratègia de Digitalització del sector agroalimentari, forestal i medi rural.

El fòrum ha permès confirmar que la formació i ladquisició de coneixements són eines essencials per aconseguir un sector agroalimentari i un medi rural competitiu, rendible i sostenible.

Les presentacions i vídeos de les ponències es publicaran al següent link: https://coiaanpv.org/forodesarrollo/

El Fòrum estava organitzat pel Col·legi Oficial d'Enginyers Agrònoms d'Aragó, Navarra i el País Basc.