
24 de novembre de 2021
“És el moment de tornar al poble”. Sota aquesta premissa, diversos territoris rurals d'Aragó es presenten com una alternativa de futur per a aquelles persones que busquen una nova manera de vida. Alhora, intenten frenar la despoblació dels seus territoris.
- El projecte “Pobles vius” és un conjunt d'actuacions per contribuir a frenar la despoblació i potenciar la instal·lació de nous pobladors a territoris rurals d'Aragó
- Es tracta d'un projecte LEADER on participen activament 7 Grups d'Acció Local
- El projecte va ser finalista als Premis Rurals d'Inspiració europeus de 2019
Per això, el 2017 es crea “Pobles vius” , un projecte de cooperació interterritorial amb enfocament LEADER dirigit a fixar la població ia atreure nous habitants a través d'una sèrie d'actuacions, les quals impliquen una gran xarxa de voluntaris i cooperants entre les 10 comarques aragoneses participants.
En el projecte militen 7 Grups d'Acció Local ( GAL ) : Centre de Desenvolupament Integral del Somontano ( comarca de Somontano de Barbastro, Huesca); la Serra d'Albarracín (comarca Serra d'Albarracín i els municipis d'Alobras, Veguillas de la Serra , El Cuervo i Tormón, Terol) ; Associació per al Desenvolupament Integral del Bressol d'Aragó (comarques de la Jacetania i Alt Gállego, Osca).
El projecte està liderat per CEDER Somontano .
Línia d'actuacions
“Pobles vius” es dirigeix a 2 grans grups:
- Població local : aquestes persones constitueixen la gran “xarxa de col·laboradors”, ja que la informació amb l'oferta de serveis i recursos dels pobles es recull entre ajuntaments i veïns.
- Nous Pobladors: es contacta amb els nous potencials veïns i se'ls acompanya durant tot el procés d'establiment al nou municipi.
L'assessorament passa per ajudar-los a:
- Conèixer el territori .
- Buscar un habitatge .
- Buscar feina , amb orientacions i un butlletí setmanal d'ofertes de feina.
- Definir un negoci i posar-lo en marxa.
- Traslladar una empresa o una activitat professional independent.
- Integrar-se a la vida social de cada municipi.
Propers passos
Patricia Sanchón Ortas, tècnica del projecte Pobles Vius, explica a la RRN que "en aquests tres o quatre anys d'execució hem generat una metodologia de treball comú entre tots els grups participants. D'altra banda, hem realitzat nombroses accions de sensibilització al territori que estan generant els seus fruits: formacions, trobades i borses d'habitatge en règim de lloguer a diferents territoris".
Respecte a accions futures, Patricia avança que publicaran 2 guies elaborades per al projecte:
1. Guia per a la bona acollida : resultant de les experiències adquirides en el projecte pel treball realitzat a les comunitats rurals respecte als nous pobladors.
2 . Guia per iniciar processos de desenvolupament local: per engegar projectes locals com un alberg, una empresa social amb clients de tercera edat, una borsa d'habitatge per ajudar gent a tornar, etc.
Cooperació interterritorial LEADER
Pobles vius és un projecte desenvolupat a través de l'ajuda LEADER 2014-2020, cofinançada pel fons europeu FEADER (Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural) i fons del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient del Govern d'Aragó.
El projecte va començar a principis del 2017, i les fases són trianuals. La segona fase del projecte d'execució es prolongarà fins a finals del 2022.
La cooperació LEADER és un dels components clau de l'enfocament LEADER. Durant el període 2014-2020, s'ha programat a la submesura 19.3 dels PDR regionals i és voluntari per als Grups d'Acció Local (GAL) dur-la a terme.
La Xarxa Rural Nacional (RRN) facilita la cooperació interterritorial entre els Grups d'Acció Local (GAL) i presta assistència tècnica a través del següent enllaç .