
29 de juliol de 2024
Les seves accions es concreten en una idea clau: la investigació participativa basada en la comunitat. La interacció amb els agents interessats es dóna a través de l'anomenada “Comunitat de pràctica”, una agrupació que catalitza els esforços i les iniciatives.
- La iniciativa “SERIGO” neix de la mà del “Programa Horitzó Europa” per afavorir la inclusió social a les comunitats rurals a través de la innovació social
- Espanya forma part del projecte a través de la Universitat de Vigo
El desenvolupament desigual en què es mouen les àrees urbanes i rurals afecta els recursos de vida i el benestar general de les persones de les dues poblacions, amb especial èmfasi en les àrees rurals.
D'aquí que una sèrie d'institucions educatives i del món agrari i rural s'hagin unit per començar un projecte que pren acció per afavorir la inclusió social al món rural: el projecte “SERIC” .
Presentat al maig del 2024, aquesta iniciativa estén les seves accions fins al 2027 sota l'auspici de la Unió Europea (UE) dins del seu programa “Horizonte Europa” , que vehicula les seves polítiques de R+D+i en el període 2021-2027.
Aquestes accions es concreten en una idea clau: la investigació participativa basada en la comunitat . Així, l'objectiu de “SERIG” és promoure la innovació com una manera de donar suport a la inclusió social , particularment a les comunitats rurals.
A favor de la integració social comunitària
Per atendre aquestes persones, sobretot les més vulnerables, el projecte duu a terme tres línies d'acció :
- Realitzar investigacions participatives basades en la comunitat per mitjà de casos d'estudi a Europa i experiments pilot a cinc països de la UE: Àustria, Eslovàquia, Eslovènia, Estònia i Finlàndia. S'hi empodera els participants per mitjà de laboratoris de cocreació multiactor.
- Promoure debats i col·laboracions sobre la temàtica de la resiliència, la inclusió social i el benestar de persones vulnerables a l'Europa rural amb diferents agents interessats.
- Realitzar recomanacions sobre el desenvolupament de polítiques d'inclusió social a les zones rurals.
Així, els seus objectius generals són:
- Posar nom i estudiar els factors que fan pujar l'exclusió social , les diferències i la marginalització en medis rurals diferents i en diferents formes de vulnerabilitat.
- Examinar les solucions econòmiques d'innovació social i la capacitat per afavorir la inclusió i l'equitat.
- Identificar possibles problemes i comparar pràctiques i polítiques d' economia social a la UE a nivell nacional, regional i local.
- Dissenyar cinc experiments pilot que implementin solucions innovadores de caràcter social per donar suport als grups vulnerables, que s'incloguin a la comunitat i es doni entre tots dos una connexió activa.
- Cocrear i validar les recomanacions sobre polítiques d'ajuda a grups vulnerables, així com sobre com crear un marc propici per a una innovació social més gran a les zones rurals.
Els projectes pilot consisteixen en accions concretes en llocs particulars, però encara es troben a les primeres etapes. Per exemple, a Caríntia (Àustria) el projecte està oferint classes de literatura i tallers a dones refugiades mares, per així contribuir a la seva integració al medi rural austríac.
Un altre dels experiments pilot en acció és la creació d'una comunitat energètica i d'accions per al desenvolupament de les habilitats a Ostrovany (Eslovàquia), però en el futur SERIG oferirà més detalls sobre el resultat d'aquestes iniciatives
Fases i perfils cercats
El projecte consta de 5 fases, dins les quals cal donar una interacció amb els agents interessats. El projecte es troba a la primera , desenvolupant el marc conceptual , i passarà al marc analític, al treball de camp, el desenvolupament dels experiments pilot ia la generació de bones pràctiques i recomanacions de polítiques.
La interacció amb els agents interessats es dóna a través de l'anomenada “Comunitat de pràctica” , una agrupació “dinàmica” que catalitza els esforços i iniciatives per compartir i rebre coneixement. Així, relaciona individus i organitzacions de la UE i països propers per fer les tasques de cocreació i validació dels resultats de les investigacions i les possibles recomanacions polítiques, permetent l'aprenentatge entre parells.
SERIG requereix de perfils molt variats a nivell de polítiques (d'innovació social, economia, desenvolupament rural…), ciències (científics, acadèmics, comunitats de recerca), economia social (organitzacions sense ànim de lucre, cooperatives, mútues, fundacions…), societat civil (ONG, GAL, associacions de grups vulnerables…), educació ( institucions rurals). Així, qualsevol persona o entitat que consideri que pot ser útil al projecte i formar part de la “Comunitat de pràctica” pot emplenar un petit formulari per començar un diàleg amb l'organització.
Participants del projecte
El projecte “SERIC”. Està coordinat per la Universitat de Finlàndia Oriental i compta amb 17 socis de 11 països de la Unió Europea: la Universitat de Vigo (Espanya), l' Associació Europea per a la innovació en el desenvolupament local (AEIDL) (Bèlgica), l' Institut Federal d'Economia agrícola , investigacions rurals i de muntanya (Àustria), la Universitat de Wageningen (Països Baixos), Eurac Research (Itàlia), la Universitat de Ciències Aplicades de Caríntia (Àustria), la Universitat de Galway (Irlanda), la Universitat de Tallinn (Estònia), el Centre d'Innovació Social (ZSI) (Àustria), la Universitat Eskisehir Osmangazi (Turquia), la Facultat de ciències socials i econòmiques de la Universitat Comenius de Bratislava (Eslovàquia), el GAL LEADER Associació del Comtat de Võru (Estònia), ProAgria Finlàndia Oriental (Finlàndia), Diakonie de la Tour (Àustria), la Fundació PRIZMA (Eslovènia) i la ciutat d' Ostravia (República Txeca).