
04 de febrer de 2025
La preocupació pel canvi climàtic fa necessari plantejar accions que involucren la ciutadania
- La preocupació pel canvi climàtic fa necessari plantejar accions que involucren la ciutadania
- La llista amb 50 iniciatives europees reuneix 14 propostes espanyoles adreçades a la sostenibilitat i resiliència mediambiental
31.01.2025 . Des de fa diverses dècades, el canvi climàtic ha estat al centre del debat global. No obstant això, el seu impacte creixent i la recent crisi energètica fan cada vegada més urgent implantar una economia verda. Prioritzar activitats que potenciïn la reducció dels gasos amb efecte d'hivernacle (GEI), l'ús de les energies renovables, l'eficiència energètica, l'augment del transport sostenible, l'economia circular o l'agricultura sostenible han esdevingut una prioritat econòmica i social.
Per això, és fonamental involucrar la ciutadania en accions col·laboratives, cosa que ha donat lloc al projecte pilot “Comunitats pel Clima” (C4C) impulsat per la Comissió Europea (CE) en col·laboració amb Ambaixadors del Pacte pel Clima .
A través d'una convocatòria oberta, es van seleccionar 50 iniciatives europees –de les quals 14 són espanyoles– per a:
- Encoratjar les seves propostes d'acció climàtica ciutadana .
- Facilitar el desenvolupament i la implementació de les seves idees innovadores .
- Aconseguir barris més sostenibles i resilients .
Temàtiques principals
El projecte C4C impulsa iniciatives que giren al voltant de diverses temàtiques o àrees d'acció:
- Naturalesa i biodiversitat, i la regeneració.
- Economia circular i eficient en lús de recursos.
- Energies renovables.
- Accés a l'aigua i la gestió de recursos hídrics.
En el cas d'Espanya, han sorgit 14 iniciatives de diferents zones del territori nacional, que han estat seleccionades per C4C per promoure la sostenibilitat:
- Aranda Ambassadors : grups de treball pel clima i sessions mensuals amb representants de la regió (Aranda de Duero, Burgos).
- El Campillo de la Felicitat : reducció dels biocides i fertilitzants sintètics (Alhaurín de la Torre, Màlaga).
- Fresnedillas pel Clima : col·laboració intergeneracional per a la mitigació del canvi climàtic (Fresnedillas de l'Oliva, Madrid).
- Agoras Climàtiques : treball i educació ciutadana sobre biodiversitat i canvi climàtic (Alacant, Múrcia i Màlaga).
- Urban(eat)a : recol·lecció de fruites comestibles d'arbres urbans i la seva transformació en productes com melmelada o oli d'oliva (Catalunya).
- #EnergíaParaElPueblo : producció d'energies renovables a través d'instal·lacions solars comunitàries i desenvolupament d'una xarxa de càrrega de vehicles de manera col·laborativa (Zamora, Salamanca i Portugal).
- COMMUTE Granada : desenvolupament de comunitats energètiques locals per aconseguir l'autoconsum fotovoltaic (Granada).
- Energia Bonica : educació a la ciutadania sobre estalvi energètic i brindar capacitació per ajudar els seus membres a reduir el seu consum (La Palma, Canàries).
- Gelea Luz : comunitat d'energies renovables que uneix l'ecologia social, les energies renovables i les cooperatives d'habitatges col·laboratius usant els sostres d'edificis públics per generar energia solar (San Jerónimo, Sevilla).
- UBEK Energy Community : mitjançant la unió de ciutadans, empreses i institucions públiques, aquest projecte pretén reduir la dependència dels combustibles fòssils i dels grans operadors de xarxes (País Basc).
- Agroecology school : aprenentatge comunitari sobre agricultura regenerativa, permacultura, agroecologia i economia circular (Vélez Blanco, frontera entre Andalusia i Múrcia).
- Almòcita en Transició : creació d'una comunitat energètica, horts comunitaris, un sistema de compostatge i repoblació dels boscos mediterranis per contrarestar la despoblació rural (Almòcita, frontera entre Almeria i Granada).
- Bicis per a totes (Bikes for everyone): recuperació i restauració de bicicletes abandonades per a ús, una pràctica sostenible i que fomenta la solidaritat i la mobilitat (Torrent, València).
- Projecte Vall d'Alcúdia : a través de la participació, el projecte se centra a millorar la qualitat de l'aigua, tractar i reutilitzar les aigües residuals de les operacions mineres per a l'agricultura extensiva i la cria d'espècies cinegètiques (Vall d'Alcúdia, Castella-la Manxa).
El projecte innovador “C4C” ha cobert onze països del continent: Croàcia, Estònia, Finlàndia, França, Alemanya, Hongria, Itàlia, Polònia, Romania, Espanya i Suècia. Tot i això, les qüestions climàtiques no només afecten regions delimitades pel que també donen suport a comunitats transfrontereres , des de projectes a la frontera Itàlia-Eslovènia, intercanvis entre Espanya i França o col·laboracions entre Hongria i Romania.