
23 de gener de 2025
Quatre grups d'acció local andalusos plantegen la dinamització agroecològica mitjançant la creació de biodistrictes
- Quatre grups d'acció local andalusos plantegen la dinamització agroecològica mitjançant la creació de biodistrictes
- El comerç de proximitat, el foment de l'ocupació i els acords entre productors i consumidors són aspectes clau per a aquest projecte
És possible crear un sistema que permeti una agricultura responsable amb el medi ambient i un model alimentari local i de proximitat? A aquesta pregunta volen respondre els diferents Grups d'Acció Local (GAL) que han presentat el Projecte de Cooperació “Biodistrictes: Leader Agroecològic” . Un pla innovador que proposa com a tronc central la creació de “Biodistrictes” que es defineixen com a territoris delimitats on es duen a terme activitats com articular mercats de proximitat, la construcció de xarxes alimentàries entre productors i consumidors o programant cultius en funció de la demanda interna, i que suposin una dinamització agroecològica.
D'aquesta manera, la Conselleria d'Agricultura, Pesca, Aigua i Desenvolupament Rural de la Junta d'Andalusia impulsa l'establiment de Biodistricte Andalusia, compost per “Ecoterritoris” en els quals la gestió principal prové de les comunitats locals i els agents de la xarxa agroalimentària per aplicar una estratègia que prioritzi els habitants, l'economia local i la sostenibilitat.
Objectius
El 21 de febrer del 2024 va tenir lloc la Jornada de presentació del Projecte Cooperació Biodistrictes a Yunquera, Màlaga. En aquest esdeveniment, es va tractar el pla de promoció d'aquesta iniciativa que ja ha començat el seu camí amb el programa pilot “ Biodistricte Comarca Sierra de Huelva ”. Per fer-ho, s'han fixat una sèrie d'objectius principals:
- Reforçar la col · laboració per establir acords a la regió .
- Progressar cap a models alimentaris més ecològics i responsables.
- Optimitzar lʻestabilitat econòmica, social i ambiental.
- Garantir la viabilitat a llarg termini dels sistemes agroalimentaris locals.
- Combatre l'èxode rural i atreure nous pobladors a àrees rurals.
- Foment del consum i la feina per generar riquesa.
Pla d'acció
L' Agència de Gestió Agrària i Pesquera d'Andalusia (AGAPA) és el braç executor de la Conselleria per proposar el Pla d'Acció per a la creació de biodistrictes d'Andalusia (PACBA) . Els punts fonamentals daquest programa són:
- Avaluació del territori que es vol convertir.
- Identificació dels actors clau i les diverses iniciatives que fomenten sistemes agroalimentaris agroecològics.
- Trobades per a la difusió dinformació, generació de noves propostes i acords comercials amb establiments de restauració i comerç local.
- Iniciatives educatives com a horts ecològics i tallers per fomentar el consum local.
- Accions per reduir el malbaratament alimentari com la utilització d'excedents per al compostatge.
- Desenvolupament d'eines tecnològiques per recolzar els canals de comercialització directes .
- Promoció de bones pràctiques i casos dèxit.
Per tot això, els actors essencials per aconseguir aquest pla són:
- Els agents productius : agricultors, ramaders, empreses de transformació, distribució i comercialització, turisme rural, restauració i la consciència mediambiental.
- La societat civil : associacions i organitzacions professionals locals.
- Els centres de recerca : centres educatius, universitats i altres entitats.
- Les administracions públiques : per a la creació d'un marc regulador i un pla de desenvolupament i finançament.
Components i finançament
El projecte d'innovació és dut a terme per diferents GAL andalusos: Guadalhorce , Campiña Sur , Serra de las Nieves i Regió muntanyenca de Ronda i el Centre de Desenvolupament Rural de l'Axarquia (CEDER-Axarquia) .
Aquesta proposta es troba dins del programa de subvencions LEADER corresponents a la submesura 19.3 de cooperació del Programa de Desenvolupament Rural d'Andalusia 2014-2022 i finançat pel Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural (FEADER) .