
17 de desembre de 2024
El Parlament d'Andalusia aprova l'Estatut de les Dones Rurals i del Mar que lluita contra les bretxes de gènere als sectors agrari i pesquer
- El Parlament d'Andalusia aprova l'Estatut de les Dones Rurals i del Mar que lluita contra les bretxes de gènere als sectors agrari i pesquer
- L'Estatut busca garantir l'accés de les dones a recursos, ocupació i protecció adequada davant de la violència i l'assetjament
Segons dades de la Junta d'Andalusia i l' Enquesta de Població Activa (EPA) de l' Institut Nacional d'Estadística (INE) , la presència de les dones a l'economia andalusa el 2020 suposava un 42% i, centrant-nos en el sector agrícola i pesquer , representaven un 25% i un 20% respectivament. D'acord amb les estadístiques, és palpable la necessitat d'una regulació que empari les dones i en fomenti la presència i la representació en tots els sectors i, en aquest cas, en el sector primari.
Dimecres passat 6 de novembre, el Parlament d'Andalusia va aprovar el Estatut de les Dones Rurals i del Mar. La normativa suposa un avenç històric per a la legislació en qüestions de protecció de la dona, a més de ser un projecte avantguardista i pioner.
La presidenta de Coordinadora Andalusa d'Organitzacions de Dones Rurals (COAMUR) , Adela Romero , va explicar que la idea d'impulsar aquest Estatut va sorgir en constatar les desigualtats estructurals al sector agroalimentari, on “no hi ha dones en llocs directius, ni en grups de desenvolupament”. Inspirades per iniciatives com la titularitat compartida, van decidir portar la proposta a Andalusia a través del Consell Andalús de Participació de les Dones. Segons va relatar, “les associacions van començar a dinamitzar activitats i treballar en la visibilització de les dones als mitjans de comunicació, així com en la paritat i l'equitat en els grups de desenvolupament rural i pesquer”.
Punts clau
El codi de l'Estatut , que es compon de 29 articles, estableix un marc integral per fomentar la igualtat de gènere als sectors agrari, agroalimentari i pesquer, abordant aspectes clau com:
- Accés a ajuts i subvencions: les bases reguladores de les mateixes han d'assignar un 10% de la puntuació màxima a les sol·licituds que promoguin la igualtat de gènere.
- Accés al crèdit: es promouran mesures per garantir que les dones d‟aquests sectors accedeixin al crèdit sense bretxes de gènere.
- Ajuts a entitats de dones rurals: subvencions per a organitzacions que busquin la igualtat de gènere a l'àmbit rural.
- Promoció del treball de dones: donant prioritat a la contractació de dones mitjançant un sistema que respecti els principis dobjectivitat i concurrència.
- Suport a la feina autònoma: amb iniciatives d'economia social impulsades per dones.
- Salut laboral: protecció especial de l'embaràs i la maternitat i mesures de salut laboral específiques per a dones.
- Protecció davant de l'assetjament sexual i per raó de gènere: activitats formatives adreçades a empreses i organitzacions rellevants en aquesta matèria.
- Titularitat compartida: es promourà la titularitat compartida de les explotacions agràries a través dassessorament tècnic en els tràmits.
- Mesures específiques de representació equilibrada: exigint una representació justa i equitativa de dones i homes als grups d'acció local, amb sancions en cas d'incompliment.
Procés d'elaboració i desafiaments pendents
La Junta d'Andalusia ha consensuat la redacció del projecte de llei en col·laboració amb entitats representatives dels professionals del sector com ASAJA , COAG i UPA i de Cooperatives Agroalimentàries , l' Associació Andalusa de Dones del Sector Pesquer (AndMuPes) , l' Associació de Famílies i Dones del Món Rural (Afammer) , la Coordinadora Andalusa d'Organitzacions de Dones Rurals (COAMUR)
Adela Romero subratlla que va ser fonamental el treball en equip per pressionar per l'elaboració d'un esborrany amb mesures concretes, incloent-hi recursos per a agricultores, tecnologies amb perspectiva de gènere i la visibilització als mitjans.
Tot i això, no totes les propostes van aconseguir incloure's. La presidenta va lamentar que no es contemplessin mesures específiques per a dones migrants i temporeres , “a causa de la manca de connexió entre les organitzacions de dones i aquests col·lectius”. Tot i això, va expressar la seva satisfacció perquè la majoria de les mesures van ser acceptades.
Finalment, va emfatitzar que aquestes iniciatives no només beneficien Andalusia, sinó que haurien d'estendre's a nivell nacional i europeu, per la qual cosa caldria traslladar aquestes demandes a un àmbit més ampli destacant la necessitat de contemplar la realitat de les dones rurals més enllà de les cooperatives.