
18 de juliol de 2022
L'informe actualitza el primer estudi d'aquest tipus realitzat el 2011 i que pretén conèixer l'abast de la desigualtat de gènere al medi rural.
- En els darrers deu anys, la taxa d'ocupació femenina ha augmentat del 49 % al 51,6 %, i les dones guanyen pes en la contractació indefinida, en passar del 36,7 % dels contractes indefinits al 42,3 %
- Els resultats d'aquest diagnòstic, que actualitza el primer realitzat l'any 2011, mostra que les desigualtats de gènere al medi rural persisteixen i que encara queda feina per fer per aconseguir una igualtat real entre dones i homes al medi rural
El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació presenta el “Diagnòstic de la igualtat de gènere al medi rural 2021”
El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, va presentar el passat 15 de juliol l'informe “Diagnòstic de la Igualtat de Gènere al Medi Rural 2021” , elaborat pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, que actualitza el primer estudi d'aquest tipus realitzat el 2011 i que pretén conèixer l'abast de la desig. El ministre Planas ha remarcat que per dur a terme polítiques efectives de suport i desenvolupament de la dona al medi rural és imprescindible conèixer millor la seva situació actual i com ha variat en l'últim decenni.
Així, doncs, en positiu cal destacar que la taxa d'ocupació femenina ha augmentat del 49% al 51,6%. A més, les dones guanyen pes en la contractació indefinida, on passen de suposar el 36,7% dels contractes indefinits al 42,3% . Aquestes xifres mostren un avenç en relació amb la incorporació a l'ocupació, amb millores també en relació amb les condicions laborals.
L'estudi identifica aquells factors que incideixen en les desigualtats de gènere i s'estructura en cinc capítols:
- La situació sociodemogràfica al medi rural
- El mercat laboral
- Els usos del temps
- La percepció de la qualitat de vida al medi rural
- La vigència d'estereotips i rols de gènere a la societat rural
Dins de cadascun, s'analitza la informació segons l'edat de les persones i la mida dels municipis on resideixen.
Situació sociodemogràfica al medi rural
La societat rural registra taxes d' envelliment poblacional elevades, pèrdua de natalitat i masculinització de les edats laboralment actives perquè l'èxode rural és majoritàriament femení. En aquestes zones hi ha 111,7 homes per cada 100 dones en edats compreses entre els 30 i els 49 anys, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) referides a l'any 2021.
Mercat laboral
Al mercat laboral, la taxa d'ocupació femenina és inferior a la masculina (51,6% i 60,6%, respectivament). En termes comparatius amb l'any 2011, es produeix una important disminució de la bretxa laboral de gènere (passa de 23,3 punts percentuals el 2011 a 9 punts actualment).
Pel que fa a la diversificació de l'economia rural i de l'ocupació, el sector serveis és el que genera més ocupació, en ocupar el 47,3 % de la població, seguit del sector agrari que ha guanyat pes en passar del 19,3 % al 23,6 %.
La segregació horitzontal i vertical del mercat laboral continua, però menys. Augmenta lleugerament la presència de dones en llocs de direcció , del 16,2% al 19,6%; i de caràcter tècnic, del 18,9% al 25,6%. Les dones exerceixen més treballs per als quals no es requereix qualificació, concretament representen el 21,2%. A més, encapçalen els treballs a jornada parcial, el 28% davant del 19,7% dels homes; i ocupen els llocs assalariats. Els empresaris són majoritàriament homes, tot i que les diferències en aquest àmbit s'han estret, ja que s'aprecia un lleuger augment de dones empresàries.
Els usos del temps
De l'anàlisi dels usos del temps es desprèn que les diferències entre homes i dones es redueixen en activitats de lleure i temps lliure, però en d'altres són vigents. Les dones s'ocupen de les tasques de cura familiar i de la llar , i els homes continuen tenint més presència en l'àmbit públic, concretament, en activitats associatives i de caràcter polític.
Percepció de la qualitat de vida al medi rural
La percepció de la qualitat de vida al medi rural dóna xifres similars a les registrades l'any 2011. Aquest capítol reflecteix la necessitat d'augmentar l'oferta de serveis per cobrir les necessitats i augmentar la qualitat de vida en aquestes zones.
Un dels principals dèficits és el transport públic (prop de 4 de cada 10 residents al medi rural es mostren insatisfetes). També, en relació amb els serveis d' atenció a la gent gran i en situació de dependència, el 35,3% dels entrevistats els considera insuficients, sobretot les dones que assumeixen aquestes tasques.
La vigència d'estereotips i rols de gènere a la societat rural
La gran majoria continuen, la qual cosa suposa un obstacle important per a la consecució de la igualtat de gènere. Tot i això, aquest informe posa en relleu que els joves que viuen en aquestes zones són menys conservadors. Una dada encoratjadora per construir en el futur una societat més igualitària.