
18 de març de 2022
- Els ajuts a explotacions agràries de titularitat compartida està previst que es convoquin a finals del mes d'abril aproximadament
- El pressupost per al 2022 és de 1.500.000 euros: un 50% més que el 2021
- Les explotacions agràries que vulguin rebre les ajudes han d'estar donades d'alta amb un mes d'antelació al RETICOM (Registre d'Explotacions Agràries de Titularitat Compartida del MAPA)
El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) té previst publicar a finals del mes d'abril vinent la convocatòria per al 2022 de les subvencions per a explotacions agràries acollides al règim de titularitat compartida , la qual comptarà amb un pressupost de 1.500.000 euros (un 50% més que l'any passat).
Per poder optar a aquests ajuts les explotacions agràries de titularitat compartida (ETC) han d'estar inscrites al Registre d'Explotacions Agràries de Titularitat Compartida del MAPA (RETICOM) amb un mes d'antelació al de la data de publicació de l'extracte de l'ordre de convocatòria al BOE.
Aquesta línia d'ajuts s'ha posat en marxa amb l' objectiu d'ajudar les explotacions agràries de titularitat compartida a fer front al pagament de part de les quotes de la Seguretat Social, les quals són més grans quan han de pagar les quotes corresponents per dos titulars.
Requisits
La convocatòria dels ajuts del MAPA a entitats de titularitat compartida es regulen al Reial Decret 819/2021, de 28 de setembre i es regeixen pels següents requisits:
- Línia d'ajuts de concessió directa : no està subjecta a concurrència competitiva entre els sol·licitants.
- La quantia màxima anual que podrà rebre cada entitat beneficiària serà de fins a 1.500 euros .
- L'únic requisit previ que s'exigeix a les entitats per accedir a l'ajut, al marge de les condicions que estableix la Llei General de Subvencions, és que estiguin inscrites al Registre d'Explotacions Agràries de Titularitat Compartida del MAPA (RETICOM) amb un mes d'antelació al de la data de publicació de l'extracte de l'ordre de convocatòria al BOE.
- Les entitats que en resultin beneficiàries hauran de romandre almenys cinc anys inscrites al RETICOM , i els seus titulars hauran d'estar aquell mateix temps mínim donats d'alta a la Seguretat Social, excepte algunes excepcions (com, per exemple, en cas de dissolució d'ETC per jubilació d'un dels seus titulars).
- Les entitats que vulguin optar a l'ajuda hauran de presentar una sèrie de formularis , i s'hauran de fer en tot cas a través de la seu electrònica del MAPA.
Antecedents
La convocatòria del 2021, que ha estat la primera, ha tingut molt bona acollida amb 729 explotacions beneficiàries (un 80% de les explotacions que podien optar a les subvencions), a cadascuna de les quals li va correspondre un import dajuda de 1.371,74 euros.
Què és la titularitat compartida?
Per tal de pal·liar la desigualtat i invisibilitat del treball de les dones rurals al sector agrari, el 5 de gener de 2012 va entrar en vigor la Llei 35/2011 sobre titularitat compartida de les explotacions agràries, que permet a les dones situar-se en igualtat amb les seves parelles al capdavant de les seves explotacions i veure reconeguts tots els drets derivats. Amb ella es persegueix:
- Professionalitzar lactivitat agrària de les dones.
- Millorar la participació femenina a les organitzacions agràries.
- Visibilitzar el treball de les dones a les explotacions agràries.
- Fomentar la igualtat i millorar la qualitat de vida al medi rural.
- Ajudar l'assentament de la població rural.
Què suposa la titularitat compartida per a les explotacions agràries?:
- Representació sobre lexplotació entre els dos membres titulars.
- Repartiment de rendiments al 50%.
- Consideració de tots dos titulars com a beneficiaris directes de les ajudes i subvencions de què sigui objecte lexplotació.
- Cotització a la Seguretat Social per part dels dos membres.
Pots obtenir més informació sobre aquesta figura a l'enllaç següent: https://www.mapa.gob.es/es/desarrollo-rural/temas/igualdad_genero_y_des_sostenible/titularidad_compartida/default.aspx