El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació aprova el finançament de 23 projectes innovadors al sector agroalimentari i forestal


El Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación aprueba la financiación de 23 proyectos innovadores en el sector agroalimentario y forestal

12 de gener de 2023
Innovación

El Ministeri ha aprovat la concessió a projectes innovadors en matèria dagricultura, ramaderia, sector forestal i indústria alimentària que seran executats per Grups Operatius supraautonòmics.


  • Es tracta de 12,15 milions d'euros amb fons Next Generation, aplicats al P rograma Nacional de Desenvolupament Rural 2014-2022
  • Els projectes aprovats seran implementats fins al març del 2025 per Grups Operatius d'àmbit supraautonòmic, per impulsar innovacions en agricultura, ramaderia, sector forestal i indústria agroalimentària
  • Espanya és el segon país de la Unió Europea per nombre de projectes innovadors executats pels consorcis de l'Associació Europea per a la Innovació per a la productivitat i la sostenibilitat agrícola

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha aprovat la concessió de 23 ajuts a projectes innovadors en matèria d'agricultura, ramaderia, sector forestal i indústria alimentària, que seran executats el 2023, el 2024 i fins al març del 2025 per Grups Operatius supraautonòmics de l' Associació Europea per a la Innovació en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícola (AEI-Agri) .

Aquestes iniciatives comptaran amb un finançament de 12,15 milions d'euros, procedents de fons de l' Instrument de Recuperació Europeu (Next Generation) , inclosos al Pert Agroalimentari i aplicats al Programa Nacional de Desenvolupament Rural 2014-2022 .

Temàtiques dels projectes aprovats

Els projectes innovadors aprovats s'enquadren a les tres línies elegibles per abordar les principals prioritats del sector:

A. Les cadenes de distribució curtes i els mercats locals: 3 projectes

B. L'eficiència en l'ús dels recursos, en particular l'agricultura de precisió i intel·ligent, la innovació, la digitalització i la modernització de la maquinària i els equips de producció: 14 projectes

C. Les energies renovables, leconomia circular i la bioeconomia: 6 projectes

Els 23 projectes aprovats implicaran 217 entitats, incloses 26 universitats i centres de recerca. Qui formen part dels grups operatius?: pimes, fundacions del sector agroalimentari sense ànim de lucre, universitats i instituts tecnològics, organitzacions professionals agràries i cooperatives agroalimentàries.

En relació amb la temàtica , destaquen 10 projectes sobre producció vegetal, 7 de producció animal, 4 de silvicultura i indústries associades, i 2 d'indústria alimentària.

Així mateix, 21 projectes aborden la digitalització al servei de la reducció de pèrdues i malbaratament alimentari, per a la gestió dels boscos, facilitar les estimacions predictives de les collites de cítrics o promoure la millora genètica de determinades cabanes ramaderes.

Àmbits geogràfics

L'execució dels projectes es durà a terme a més d'una comunitat autònoma. Andalusia és la comunitat que compta amb més representació, amb 16 projectes; seguida de Madrid, amb 14; Castella i Lleó, amb 13; Castella-la Manxa, amb 12; i Aragó, amb 11.

Es pot consultar informació detallada d'aquest procediment de subvencions al següent enllaç .

En aquesta línia innovadora, el Pla Estratègic de la PAC d'Espanya 2023-2027 reforçarà les actuacions en innovació, i s'han reservat 75 milions d'euros de despesa pública total.