
13 de agost de 2021
La Xarxa Rural Nacional va celebrar el 29 de juliol passat una trobada virtual sobre emprenedoria col·laborativa, en què es van reunir més de 150 persones per conèixer les oportunitats de l'economia col·laborativa i de l'economia social per als joves del medi rural.
- El medi rural és un gran generador de valors socials i ambientals que permeten la recuperació de leconomia local a través de models de negoci innovadors i inclusius .
- L'emprenedoria social treballa des de la cooperació, la col·laboració i la governança compartida: rural, urbana, pública i privada, per recuperar la salut del planeta i la cura de la vida,
- En temps de pandèmia, les empreses col·laboratives han estat un exemple de resistència i resiliència, una alternativa a l'actual sistema econòmic i en un medi com el rural: transformador, ple de riquesa i diversitat cultural.
La jornada va començar amb una ponència marc, a càrrec de Raúl Contreras, economista, emprenedor social de la Xarxa Ashoka i cofundador de “ NITTUA: Plataforma per al canvi social ” , qui va presentar les bases de l'emprenedoria social i col·laborativa i el seu paper com a motor de canvi: el medi rural és l'espai natural de l'empresa social i un gran generador de valors buidada” per recuperar l'economia local”.
A més, la trobada va comptar amb la participació de cinc emprenedors i impulsors de projectes al medi rural, emmarcats en l'economia col·laborativa i l'economia social:
- José Luis Díaz , cofundador de Wazo Coop, va presentar el projecte Joven-ESS , l'objectiu del qual és el foment de l'economia social i solidària en persones joves del medi rural d'Extremadura, on s'hi inclouen diverses actuacions adreçades al disseny de projectes i el foment d'una xarxa d'emprenedors socials i solidaris.
- Quim Pérez Riera , soci de Tres Cadires , va compartir l'experiència de l'obrador compartit l'objectiu del qual és el desenvolupament local i l'impuls de l'economia social i solidària.
- Joan Blanco Cabot , redactor i captador de fons per a entitats del tercer sector de la Fundació Goteo , va presentar aquesta xarxa oberta de crowdfunding , col·laboracions i formació, líder en projectes d'innovació social. A més, aquest tipus d'iniciatives permet connectar amb la població urbana i traspassar fronteres nacionals i internacionals.
- Patricia García Gómez , gerent del Coliving Llacuna del Villardón i presidenta de l'Associació Nacional de Coliving i Coworking (ANCYCO), va narrar la seva experiència com a emprenedora i l'important paper dels coliving per acostar nous pobladors al medi rural i superar les dificultats que suposa l'accés a l'habitatge per la manca d'oferta i les reticències al lloguer.
- Finalment, Pablo Rodríguez Bustamante , soci de la consultora GEOCyL , va explicar la seva experiència com a nòmada digital, la creació de xarxes col·laboratives i la gestació de nous projectes en els propis coliving i coworking rurals.
La trobada es va completar amb una taula debat sobre els reptes i oportunitats per als joves al medi rural, on es van abordar els reptes i necessitats a abordar per afavorir l'emprenedoria col·laborativa al medi rural i es va respondre, des de l'experiència dels diferents projectes, a les preguntes i inquietuds que els assistents a la trobada van anar formulant a través de la plataforma.
Tota la informació sobre aquesta trobada pot trobar-se aquí , així com a les xarxes socials de la RRN: Twitter i Facebook .