
24 de abril de 2020
24/04/2020. El medi rural ha demostrat una actitud proactiva durant l'actual període de confinament a la quarantena, que l'ha dut a impulsar iniciatives locals d'índole diferent que s'han estès des dels nuclis rurals més petits fins a entorns rurals de gran densitat.
- Els agents rurals i socials impulsen iniciatives des de l'àmbit local que s'estenen per tot el territori
Entitats de tot tipus - Grups de Desenvolupament Rural , Organitzacions Professionals Agràries, Grups Operatius, associacions veïnals, sindicats i un llarg etcètera - han promogut una xarxa de solidaritat que ha partit des de l'àmbit local, amb el clar objectiu de pal·liar els efectes de la COVID-19 en l'entorn en què operen. Accions per mitigar el confinament que, a més, recorden a la població el missatge que cal quedar-se a casa.
L'amor als temps del coronavirus
Resulta difícil aglutinar totes les mesures posades en marxa des del medi rural per reduir els efectes del coronavirus a la ciutadania. Han estat, i continuen sent, de caràcter social, econòmica i alimentària, si les haguéssim de classificar en tres grans grups.
Uns dels primers a reaccionar van ser els agents rurals i socials de la Vall del Jerte (Extremadura), que han creat una plataforma en línia - actualitzada setmanalment - amb les mesures disposades a la regió sobre pimes, màscares, protocols per a la recollida de la cirera, ocupació i allotjaments per als treballadors sanitaris i rurals: Vall del Jerte
El Col·lectiu Terra de Campos ha inclinat la balança per allò educatiu i allò social. D'una banda, presta ordinadors a l'alumnat que els necessita perquè puguin continuar el curs amb les classes virtuals des de casa. Així mateix, ha posat un telèfon a disposició de les persones que necessitin parlar durant la quarantena perquè es puguin sentir soles: 983 725 000.
Actualment, el GAL Adac ha enviat als seus associats una “fitxa de necessitats empresarials” per demanar informació sobre l'impacte econòmic de la COVID-19 a la comarca de l'Alcarria i la Campiña i amb l'objectiu de fer una fotografia que permeti anticipar accions per a les seves empreses dins del programa LEADER: GAL Adac .
Fòrums virtuals
A nivell tecnològic, La Noria Social Hub ha creat una app que presta un servei especial amb motiu de l'estat d'alarma. A través d'aquesta, els ciutadans de la província de Màlaga poden consultar les iniciatives proposades davant de la COVID-19.
El Hueco va convocar un Rural Hacking amb l'objectiu de trobar propostes de recuperació social per a l'escenari post-COVID19. Tres van ser les propostes guanyadores, que es poden consultar a “Rural Hacking” .
En aquest moment de reinvenció global, han sorgit fòrums per conversar i reflexionar sobre diferents temàtiques rurals i socials en cites setmanals: ERESS “Creant Empreses Socials al Medi Rural” i SEAE, Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica en donen bona mostra.
Iniciatives agroalimentàries
La Federació d'Associacions de Dones Rurals, Fademur, juntament amb Red Eléctrica de España, estan donant actualment aliments d' explotacions familiars en dificultats per la quarantena amb un doble fi: donar suport a aquestes explotacions agràries i evitar el malbaratament alimentari: FADEMUR i Red Eléctrica .
El moviment agroalimentari també s'ha organitzat per territoris per donar suport al subministrament local . Tant productors com empreses de logística -La Cigroneta ecològica o L'Exclusiva per exemple- reparteixen a domicili aliments per, per una banda facilitar la compra de proximitat a col·lectius vulnerables i, de l'altra, donar a conèixer al productor local. Podeu consultar el mapeig d'aquesta xarxa alimentària durant el confinament aquí: Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia
Oci
Una iniciativa amb molt bona acollida ha estat la de l'associació “A veure Aves”, que des del bloc i Twitter exporten l' ornitologia a tots els balcons espanyols incitant a observar aus des de casa i penjar les fotos a les seves plataformes de comunicació: Aver Aves . Fins ara, 150 persones ja han identificat, amb els prismàtics, 111 espècies d'aus diferents des de finestres i balcons de més de 40 localitats d'Espanya.
Recordant la gent gran, les entitats del Consell de la Joventut d'Extremadura han proposat diferents activitats virtuals perquè els ancians ocupin el seu temps: jocs, lectures, concursos de cant i fotografia... Tot en línia!.
Pots consultar totes les iniciatives d'aquest diari d'una quarantena rural –que encara es recullen– als canals de comunicació de la RRN: Twitter i Facebook