El Grup Operatiu Previnovic estudia l'ús de la ramaderia extensiva ovina i cabrum per a la prevenció d'incendis


previnovic

01 de abril de 2025
Innovación
Cambio climático y gestión de recursos naturales

El Grup Operatiu Previnovic avalua mitjançant enquestes i projectes pilot l'eficàcia del pasturatge de petits remugants per a la reducció de biomassa a les muntanyes


  • El Grup Operatiu Previnovic avalua mitjançant enquestes i projectes pilot l'eficàcia del pasturatge de petits remugants per a la reducció de biomassa a les muntanyes
  • El projecte implica els professionals del sector i utilitza noves tecnologies de control de bestiar

La prevenció d'incendis a la Mediterrània s'ha dut a terme tradicionalment mitjançant el manteniment de tallafocs -estructures lineals que trenquen la continuïtat de la vegetació amb la finalitat de frenar l'avanç del foc-, el manteniment del qual és costós i es realitza amb mitjans mecànics. risc dincendis.

En aquest context s'ha creat el Grup Operatiu (GO) Previnovic , l'objectiu principal del qual és potenciar la utilització de la ramaderia extensiva d'ovina i caprina per a la prevenció d'incendis als ecosistemes espanyols, a través de la interacció entre professionals i l'ús de noves tecnologies.

Tomás Rodríguez, director d'Interovic, indica que aquest projecte “aporta informació valuosa sobre el pasturatge com a servei ecosistèmic del món rural, ja que té com a font els professionals implicats”.

Objectius

Aquest GO busca avaluar l'eficàcia dels petits remugants per a la reducció de biomassa i, per això, ha proposat els objectius següents.

  • Analitzar casos dèxit i de fracàs.
  • Caracteritzar les explotacions que hi participen, tant els costos i beneficis com les preferències dels ramaders per esquemes innovadors de pasturatge per a la prevenció d'incendis.
  • Avaluar la capacitat de desbrossament i reducció de la biomassa natural dels petits remugants en diferents entorns i amb diferents estratègies de maneig.
  • Avaluar la implantació de tecnologies de geolocalització dels animals.

Activitats i avenços

El GO Previnovic va començar la seva activitat el setembre del 2024. En aquests mesos, "el pes més gran del treball ha recaigut sobre la Universitat de Saragossa, que ha desenvolupat les primeres activitats relacionades amb l'estudi dels esquemes i projectes dels últims anys", explica Rodríguez.

En conjunt, el GO ha posat en marxa les accions següents.

  • Recull destudis, programes, casos dèxit i fracàs i informació estadística sobre lactivitat.
  • Disseny i desenvolupament d' enquestes per sensibilitzar els col·lectius implicats, mostrar les necessitats dels ramaders, la percepció social i analitzar sistemes de pasturatge complementaris.
  • Disseny de projectes pilots en diferents ecosistemes de la península ibèrica. “Alguns ja han fet els primers passos, i d'altres s'iniciaran en els propers mesos, segons les condicions estacionals i períodes de pasturatge”, indiquen des del GO Aquesta informació “s'integrarà en un informe i amb la qual obtindrem una guia de consulta”.

Participants i finançament

El Grup Operatiu Previnovic està coordinat per l' Organització Interprofessional Agroalimentària de l'Oví i Caprí (INTEROVIC) i hi col·laboren:

A més, el projecte supraautonòmic està finançat amb una ajuda de 593.715€ procedent del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació a través del Pla Estratègic de la PAC (PEPAC) d'Espanya 2023-2027.