El Grup Operatiu Leñosost investiga la protecció amb cobertes vegetals a sòls de cultius llenyosos degradats


Grupo operativo Leñosost

24 de febrer de 2022
Innovación


  • L'adaptació al canvi climàtic i la nova PAC converteixen les cobertes vegetals en una alternativa sostenible per conservar aquest tipus de sòls
  • El grup ha creat una guia per avaluar la qualitat dels tipus de sòls de la Comunitat de Madrid

La conservació dels sòls de cultius llenyosos està en perill a moltes regions d'Espanya. Aquestes plantacions són, tal com les defineix la Junta d'Andalusia, “cultius que ocupen el terreny durant llargs períodes o no necessiten ser replantats després de cada collita”, com ara terres d'arbres fruiters, arbres de fruita seca, oliveres… Però no aquells que s'usen per a la llenya o la fusta.

El Grup Operatiu (GO) Leñosost ha treballat des del 2018 a la comarca de Las Vegas (Madrid) per analitzar com protegir-los, ja que allà els problemes de degradació estan sent especialment agressius.

Un dels objectius més importants del GO ha estat la “selecció de parcel·les on assajar cobertes vegetals ”, un sistema de cobertura a través de la plantació de diferents espècies que poden mantenir i millorar la qualitat dels sòls.

Menor rendibilitat, més sostenibilitat

Leñosost - gràcies a una calculadora de despeses de recol·lecció d'oliva creada per al projecte - ha conclòs que els cultius amb cobertes vegetals impliquen costos més alts per als agricultors a causa de la mida productiva més petita de les parcel·les, cosa que disminueix la seva rendibilitat respecte al conreu convencional.

No obstant això, els ecoesquemes inclosos a la nova PAC 2023-2027 (Pràctiques 6 i 7) poden ser la garantia que permeti que la rendibilitat superi el conreu convencional, ja que amb ells es diferenciarà el maneig que es fa de la parcel·la, la qual cosa pot fer que les cobertes rebin una ajuda que no rebrà la resta per “evitar l'erosió i degradació dels sòls”.

Un cop sortejat aquest problema, Blanca Esther Sastre , coordinadora del projecte, assegura que les cobertes vegetals ofereixen grans avantatges a nivell mediambiental:

  • Major segrest de carboni respecte al conreu.
  • També són enemics naturals de les plagues .
  • Tenen millor infiltració , cosa que millora la quantitat d'aigua a terra.

Perill a curt termini

Un altre dels objectius del GO ha estat el de conscienciar els agricultors amb cultius llenyosos sobre el perill que pateixen les seves terres. I és que en aquests cultius la taxa de degradació del sòl està per sobre de la recomanada perquè es renovi, cosa que significa que s'està perdent més sòl fèrtil del que s'està formant. Això significa que en “10, 20 o 40 anys aquest sòl no estarà”, indica Sastre.

Molts agricultors amb què el GO ha parlat estaven interessats a les cobertes, però no solen arribar a implementar-les per manca d'informació i referències externes.

Una guia per valorar el terra

El GO ha elaborat una guia anomenada “Com avaluar la qualitat del teu sòl?” , basada en la “Visual Soil Assesstment (VSA) Field Guide”, de l' Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) .

L'equip participant a Leñosost està conformat per Gloria Bermejo López , Consolida Bionatura, SL . (Carlos Díaz Brea), Celler Qubél, SL (Carlos Gosálvez), la Universitat Autònoma de Madrid (José Manuel González Sancho), UTW (Julio Díaz Hernández), UPA Madrid (Jesús Amplada) i IMIDRA (Sergio López Vaquero).

El projecte està emmarcat al Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat de Madrid i cofinançat pel fons FEADER de la Unió Europea (80%), la Comunitat de Madrid (14%) i l'Administració General de l'Estat (6%).