El grup “G-100” planteja projectes per atraure nòmades digitals als pobles


El grupo “G-100” plantea proyectos para atraer a nómadas digitales a los pueblos

01 de maig de 2023
Dinamización rural

El G100 és un grup de treball compost per 50 dones i 50 homes promogut per El Hueco (Soria), que impulsa la innovació social per posar remei als desequilibris demogràfics del medi rural


  • El G100 és un grup de cocreació compost per 50 dones i 50 homes promogut per El Hueco (Soria), que impulsa la innovació social per posar remei als desequilibris demogràfics del medi rural
  • El col·lectiu acaba de presentar una sèrie de projectes de nova creació per desenvolupar a les localitats acollides a la “Xarxa de pobles acollidors”

“Repensar la ruralitat”. Aquesta és la fórmula amb què alguns col·lectius del medi rural s'encaren a la tasca de fomentar el desenvolupament del medi rural. Aquest és el cas del G100 , un grup de cocreació compost per 50 dones i 50 homes, promogut per El Hueco , un col·lectiu amb seu a Sòria, que impulsa la innovació social com a eina per corregir els desequilibris demogràfics a l'Espanya rural.

Exemples: formació en informàtica per a joves que no vulguin abandonar el seu poble, captació de nòmades digitals per a l'entorn rural, creació de borses d''estudis rurals' per a universitaris o programes per atraure població migrant, específicament sahrauí, són alguns dels projectes pilot per combatre la despoblació que ha ideat el G100. Més concretament, els projectes es desenvoluparan a la “Xarxa de pobles acollidors” .

Els projectes s'han estat gestant durant uns mesos, fins a la presentació recent el 20 d'abril a Madrid. Les iniciatives presentades es classifiquen en cinc grups: Patrimoni, Cultura i Turisme; Teletreball i nous pobladors; Sostenibilitat, Energia i canvi climàtic; Economia digital; i sahrauís.

Projectes

A) Patrimoni, Cultura i Turisme - Enjoy Rural Working : l'objectiu és la creació d'experiències de turisme actiu que permetin fer més atractius els pobles per als nòmades digitals i teletreballadors. El projecte s'implementarà en primer lloc a Aledo (Múrcia).

B) Teletreball – “Programa't al teu poble”: creació de beques de formació en habilitats informàtiques per a joves que vulguin quedar-se a viure als seus pobles i teletreballar des d'ells. Les formacions responen als perfils laborals que necessiten les empreses que formen part del projecte.

C) Sostenibilitat - “Aprendre comunitat”: el seu objectiu és dissenyar i engegar una Comunitat d'Aprenentatges (CA) orientada a la pràctica per impulsar la creació de Comunitats Energètiques Rurals (CERs). El projecte pilot es desenvoluparia a Sarnago (Sòria), Santa Ana la Real (Huelva) i Allo (Navarra).

D) Economia Digital – “Investigant en la Ruralitat”: iniciativa per crear una 'bossa' de temes de recerca per a tesis, treballs de grau o altres activitats acadèmiques relacionats amb les necessitats de recerca i desenvolupament de les localitats de la Xarxa de pobles acollidors. Els assumptes objecte de recerca oferirien a universitats perquè s'ofereixin a tot l'alumnat. El projecte s'implementarà primer a Paredes de Nava (Palència), Allo (Navarra) i Benarrabá (Màlaga).

I) Sahrauís:

  • Fills dels Núvols: disseny i posada en marxa d'un projecte d'atracció de població jove sahrauí als pobles de la xarxa per a estades de sis mesos, amb l'objectiu que puguin desenvolupar el pasturatge com a activitat professional alhora que aprenen pràctiques innovadores al sector.
  • Parets Sahrauís : projecte d'atracció de població jove sahrauí als pobles de la xarxa en estades de sis mesos, amb l'objectiu, que puguin desenvolupar la rehabilitació i construcció d'habitatges com a activitat professional. S'aplicarà a Parets de Nava, Palència.
  • Bootcamp 53: projecte que vol dotar els joves sahrauís d'entre 18 a 35 anys, residents als campaments de refugiats d'Algèria, de competències en programació informàtica perquè puguin inserir-se al mercat laboral internacional del sector informàtic. El projecte pilot es desenvoluparia als campaments sahrauís.