
25 de maig de 2020
25/05/2020. La Xarxa Rural Nacional ha organitzat la segona reunió del Grup Focal d'Accés a la Terra, com a continuació de la primera trobada que va tenir lloc el mes de març passat. Aquest grup multidisciplinari ha estat creat per impulsar una reflexió conjunta i col·laborativa sobre la situació de laccés a la terra a Espanya.
- La segona reunió del Grup Focal d'Accés a la Terra aconsegueix identificar propostes innovadores per a les problemàtiques principals que presenta l'accés al sòl agrari
- El Grup Focal d'Accés a la Terra, impulsat pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, està compost per un equip multidisciplinari de més de 30 experts
Els experts integrants del Grup focal procedeixen d'una àmplia varietat d'àmbits: l'Administració General de l'Estat ( MAPA , FEGA , Direcció General del Cadastre ), les administracions autonòmiques i municipals, el sector agrari (Organitzacions Professionals Agràries, cooperatives), els Grups Operatius , els Grups d'Acció Local , les xarxes públic-privades.
Temàtiques
A la primera reunió del Grup Focal es van identificar 6 temàtiques o àmbits de treball per abordar la problemàtica de l'accés a la terra. En conseqüència, es van crear 6 subgrups de treball dins del Grup Focal:
- Subgrup per a les polítiques de transferències de terres i ordenació del territori .
- Subgrup per a les polítiques agràries : PAC i normativa a Espanya.
- Subgrup per a la formació i l'accés a la professió agrària .
- Subgrup per a l'anàlisi d'iniciatives .
- Subgrup per al finançament i la fiscalitat .
- Subgrup per a l' accés a la informació .
Propostes innovadores
En aquesta segona reunió del Grup Focal, els 6 subgrups de treball han compartit les seves conclusions sobre un debat conjunt i plenari del qual s'han pogut extreure propostes d'actuació innovadores:
- La possibilitat de crear noves normatives que facilitin laccés a la terra, després de lanàlisi del marc jurídic i la Política Agrària Comuna actual.
- Es proposa la figura d‟un tutor que acompanyi l‟entrada de nous treballadors, així com la incorporació d ‟assistents virtuals i eines tecnològiques , que ajudin en la solvència del pla de negoci.
- Una altra figura que es constata com a pertinent és la del dinamitzador dels territoris per la feina que exerceix en l'activació de les terres i de la població rural.
- Es proposa la creació d'un únic punt d'informació per territori , cercant la simplificació i l'eficiència de les actuacions.
- El Grup Focal incideix en la necessitat de treballar conjuntament l'oferta i la demanda de la terra.
- Pel que fa al relleu generacional al camp espanyol, el suport a l'accés a la terra de nous i joves agricultors necessita acompanyar-se de mesures que reforcin i assegurin l'accés a altres recursos com el finançament, a través d'instruments que ofereixin garanties jurídiques i econòmiques, la tecnologia, la capacitació i la formació.
- El Grup Focal destaca la importància de treballar en la generació i l'accés a dades fiables , contrastades i actualitzades , com a base per a una presa de decisions adequada. La coordinació entre institucions públiques i privades implicades pren una rellevància especial en aquest desafiament.
El repte del relleu generacional, l'accés als béns productius i, en concret, l'accés a la terra, requereix posar en rellevància el concepte de valor compartit en una recerca de beneficis tant individuals com per al conjunt de la societat.
En aquest sentit, la segona reunió del Grup Focal ha permès aprofundir en els diferents condicionants de l'accés a la terra, així com extreure noves idees i propostes per abordar aquesta problemàtica. El Grup Focal d'Accés a la Terra continuarà treballant durant els propers mesos sota la coordinació de José Emilio Guerrero Ginel, professor titular de la Universitat de Còrdova .