
21 de abril de 2022
La websèrie forma part de 'La Dona Protagonista del Desenvolupament Rural', una estratègia per visibilitzar les dones rurals
- 'La Gavilla' és una minisèrie online de ficció realitzada pel Grup d'Acció Local (GAL) murcià LEADER Nordeste que parla sobre l'emprenedoria femenina
- La websèrie forma part de 'La Dona Protagonista del Desenvolupament Rural', una estratègia per visibilitzar les dones rurals
Les dones rurals no són només agricultores i ramaderes que ajuden les seves parelles i s'encarreguen a més de totes les feines domèstiques. En molts casos són també empresàries o professionals liberals amb ganes de quedar-se als seus pobles i fer-se personalment i professionalment.
Aquesta és la realitat que el Grup d'Acció Local (GAL) ADC Nordeste/LEADER Nordeste vol visibilitzar amb una de les seves darreres actuacions: la producció de la minisèrie en línia 'La Gavilla' . És una websèrie disponible a YouTube que explica la història de quatre dones de la zona que emprenen juntes un negoci.
L'obra audiovisual consta de vuit capítols d'entre 3 i 5 minuts i és de ficció, però, tal com explica a la Xarxa Rural Nacional (RRN) la tècnica del GAL Teresa García, les seves narratives estan basades en històries reals d'altres dones de la comarca.
Un projecte emancipador i rural
'La Gavilla' es troba emmarcada dins de la iniciativa 'La Dona Protagonista del Desenvolupament Rural' , una estratègia d'actuacions dins de Territori Igualtat , un projecte LEADER que aglutina moltes més activitats.
A la història quatre dones desconegudes de diferents edats i orígens dins de la comarca es troben en un taller de LEADER Nordeste i decideixen dur a terme un projecte d' emprenedoria juntes.
Al llarg dels episodis es visibilitzen els nombrosos talents de les dones, el caràcter intergeneracional del seu projecte (per les diverses edats de les actrius) i la varietat de les diferents localitats on actua el GAL: Abanilla, Fortuna, Jumilla i Yecla.
La realització del vídeo va ser "totalment altruista, amb moltes hores de rodatge i preparació. Les actrius no tenen experiència en la interpretació". Les protagonistes de la història van ser Margarita Abellán, Inma Illán, María Abellán i Julia Carrión.
Els capítols en ordre són els següents:
- Capítol 1. “Fins avui”
- Capítol 2. “Pensament lateral”
- Capítol 3. “Un gran equip”
- Capítol 4. “Territori Igualtat”
- Capítol 5. “Un viatge inesperat”
- Capítol 6. “Estudi de camp”
- Capítol 7. “La costa colora”
- Capítol 8. “Hola món”
De taller pràctic a sèrie
Originalment, el projecte era un taller pràctic amb les dones de les associacions femenines de nuclis dispersos com a protagonistes. L'objectiu era visibilitzar el paisatge, l'entorn i el dia a dia d'aquestes dones per crear una xarxa d'igualtat.
L'arribada de la pandèmia va complicar aquests plans i va obligar a crear la sèrie tal com està. "Volem demostrar que dona rural no és només aquella que es dedica a l'agricultura, la ramaderia o el medi forestal".
El GAL ja posseeix altres projectes dins de Territori Igualtat per afavorir els seus objectius, i té disponible altres vídeos sobre emprenedoria femenina real .
Finançament LEADER
El projecte Territori Igualtat té un pressupost de 180.000 euros i està finançat al 63% pels fons FEADER i al 37% per la comunitat autònoma de la Regió de Múrcia.