Deu Grups Operatius donen resultats innovadors per al medi rural


GGOO Febrero

30 de març de 2023
Innovación

Durant el mes de febrer han tingut lloc deu esdeveniments de presentació de resultats finals dels seus corresponents grups operatius associats. Es tracta de projectes innovadors de la convocatòria de 2020 que ara s'ha acabat.


  • Diversos grups operatius han organitzat durant el mes de febrer esdeveniments de presentació per mostrar els resultats finals de les seves investigacions i projectes d'innovació
  • ORLEANS, PROTEINLEG, TIRAC, ISAB, Microclimatt, ResinLab, PINEA, SUBALMA i MICOALGA-FEED han acabat els projectes corresponents a la convocatòria d'innovació de 2020

Els grups operatius (GGOO) són un conjunt d'agents rurals amb perfils variats que s'uneixen per fer un projecte innovador. Aquests projectes tenen per objectiu trobar una solució a un problema compartit o posar en pràctica una idea innovadora relacionada amb algun sector del medi rural.

Tant els GGOO com els projectes innovadors es financen a través dels Programes de Desenvolupament Rural (PDR) , i són una eina que utilitza l'Associació Europea per a la Innovació en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles ( EIP-AGRI , per les sigles en anglès) per connectar els diferents agents del medi rural.

Presentació de resultats finals

Durant el mes de febrer han tingut lloc deu esdeveniments de presentació de resultats finals dels seus corresponents grups operatius associats. Es tracta de projectes innovadors de la convocatòria de 2020 que ara s'ha acabat.

Els grups operatius que han finalitzat o estan finalitzant la seva activitat són els següents:

  • GO ORLEANS : 'Valorització de residus lactis mitjançant el desenvolupament d'envasos bioactius' . El seu objectiu principal era posar en valor els excedents alimentaris provinents de productes lactis per crear nous additius alimentaris i envasos, tot això per generar una vida útil més gran i un sistema sostenible d'economia circular. Van presentar els seus resultats finals el23 de febrer .
  • GO PROTEINLEG : 'Desenvolupament de proteïnes alimentàries d'alta qualitat mitjançant producció i processament sostenibles de cultius de lleguminoses' . Grup constituït per al desenvolupament de noves fonts d'aliments rics en proteïnes vegetals, alhora que salubres i de bon paladar. Els mètodes utilitzats de producció i processament són optimitzats i sostenibles. El 16 de febrer passat van compartir els seus resultats,
  • GO TIRAC : 'Tècniques innovadores per a la reducció d'antibiòtics a cunicultura' . Presentats el 9 de febrer , els resultats han permès complir l'objectiu de fer qüestionaris als implicats en granges de conills, crear un inventari d'algues i extractes per a la formulació de pinsos menys negatius per a la salut dels conills i posar en marxa una línia de pinsos per millorar la salut intestinal i així reduir l'ús d'antibiòtics.
  • GO ISAB : 'Incorporació d'informació per a la millora de la salut i el benestar animal al sector boví lleter espanyol' . Principalment, s'ha dedicat al desenvolupament d'un sistema de monitorització, diagnòstic i gestió sobre la salut i el benestar dels animals, així com a la seva producció i funcionalitat al sector lleter de boví.
  • GO Microclimatt : 'Estudi de l'eficàcia de bioestimulants innovadors derivats de les microalgues per combatre els efectes adversos del canvi climàtic en tomàquet i blat '. La Xarxa Rural Nacional ( RRN ) s'ha fet ressò dels resultats de la jornada del 23 de febrer , on els responsables van assenyalar que el procés d'aplicació de bioestimulants ha complert els principals objectius i ha permès conèixer els seus mecanismes d'actuació i la seva activitat a nivell molecular des del gen fins a la collita.
  • GO ResinLab : 'Xarxa de territoris d'experimentació participativa' . En diferents sessions divulgatives , el GO ha ofert els resultats de la seva activitat a Extremadura. Amb ella han trobat solucions innovadores amb què han aconseguit la creació de tres associacions provincials de resiners , promocionar l'activitat del sector i identificar necessitats dels resiners quant a formació, ajudes i accés a parcel·les.
  • GO PINEA : 'Millores i innovació en la producció de pinyó nacional' . L'agrupació ha realitzat diverses accions per promocionar i protegir el pinyó ibèric , tals com establir un sistema de predicció de collita, aportat mesures de gestió i recolzat al sector industrial per conèixer el Leptoglossus occidentalis (chinche americana). D'això en van informar el 16 de febrer passat a la seva jornada final de presentació.
  • GOSUBALMA : 'Millora de la productivitat i sostenibilitat de sistemes de reg per degoteig subterrani que aprofiten el residu de trulls com a fertilitzant mitjançant l'ús de nanobombolles' . Aquest Grup operatiu, per la seva banda, va mostrar els resultats el 23 de febrer , després d'un projecte centrat en la millora de les pràctiques sostenibles i la competitivitat dels trulls aplicant l'economia circular.
  • GO MICOALGA-FEED : 'Reducció d'antibiòtics en ramaderia a través d'una alimentació natural basada en l'ús de fongs i algues' . MICOALGA-FEED es va crear per desenvolupar noves formulacions de pinsos enriquides amb fongs i microalgues que són capaços de millorar el benestar de les aus i reduir el risc de malaltia. En conclusió, han aconseguit l'objectiu utilitzar menys antibiòtics. El 9 de febrer va presentar els resultats.
  • GO TAURO : 'Sistemes eco-eficients de qualitat diferenciada: potenciant la sostenibilitat de la ramaderia brava' . Aquest projecte ha treballat per evitar la desaparició del toro brau i de tot el sector econòmic i territorial associat a ell, conservant-ne l'hàbitat, la rendibilitat –a través de la venda de carn– i contribuint al desenvolupament local i la sostenibilitat dels ecosistemes. Van presentar resultats el 15 de març .

Aquests projectes formen part de la mesura 16 dels PDR, i impliquen la Secretaria General dAgricultura i Alimentació, la Direcció General de Desenvolupament Rural, Innovació i Formació Agroalimentària i, en concret, la Subdirecció General dInnovació i Digitalització.