Desenvolupament rural inclusiu i el paper de les entitats socials davant la despoblació al medi rural


Desarrollo rural inclusivo

14 de novembre de 2018
Dinamización rural

La Xarxa Rural Nacional, a proposta del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), ha organitzat aquesta jornada dirigida a aprofundir en els avantatges de treballar, des de la cooperació i la innovació, per assolir un desenvolupament rural inclusiu i donar resposta a les necessitats de les persones en risc d'exclusió social i explorar el paper que es pot jugar des de les entitats socials per fer front a les entitats socials.


Havent transcorregut més d'un any des del Taller interautonòmic de Desenvolupament Rural Inclusiu celebrat a Ponferrada (Lleó), la Xarxa Rural Nacional (RRN) i el Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) s'ha organitzat una nova jornada en què es tornen a donar cita organitzacions d'acció social, grups d'acció local, i responsables de les polítiques.

Aquesta nova jornada s'ha celebrat a la Facultat de Lletres de la Universitat de Castella-la Manxa a Ciudad Real, ha tingut una component eminentment pràctica i ha pretès ser punt de trobada de les entitats que treballen a Extremadura, Castella-la Manxa, Andalusia i Madrid.

Les jornades han començat amb un intercanvi de bones pràctiques lligades a projectes inclusius posats en marxa per diferents entitats. Intervencions en què s'ha posat de rellevància la capacitat de generar ocupació i dotar de serveis socials zones rurals de forma eficient de les activitats que es desenvolupen en l'àmbit de la inclusió social, aspecte que cobra especial rellevància per la seva contribució a fixar i fins i tot incidir en el retorn de població a les zones rurals. En concret han presentat les seves experiències el Centre Rural Jove Vida ( CERUJOVI ) de COCEDER Extremadura, Plena Inclusió d'Extremadura , Grup Entitats Socials ( CECAP ),Fundació CEPAIM Extremadura , Fundació CEPAIM Castella-la Manxa i Creu Roja Castella-la Manxa .

La segona part de la jornada s'ha centrat en l'exposició de diversos Projectes de Cooperació Inclusius engegats per diferents organitzacions, entre elles Laborvalia, EAPN Castella-la Manxa , Fundació Abraza La Terra , Plena Inclusió Andalusia , Plena Inclusió Castella i Lleó i fins i tot s'ha exposat l'experiència del Grup Operatiu Interautoral Fons plantejant altres alternatives de conjugar objectius diferents de diferents tipologies d'entitats. Els plantejaments expressats han deixat de manifest l'interès de la cooperació i el treball en xarxa per contribuir de manera complementària a diversos objectius des de les perspectives de les organitzacions que treballen al territori.

També han tingut un espai propi altres plantejaments d'acció a partir dels quals poden sorgir sinèrgies amb les entitats d'acció social com és la perspectiva de les Estratègies de Desenvolupament Local inclusives ( GAL Don Quixot i GAL Mancha Norte ) desenvolupades pels Grups d'Acció Local en el marc de LEADER i altres de caràcter estratégic a nivell regional i com a cas de la de Castella-la Manxa .

Les plataformes d'entitats socials ( CERMI , EAPN ,Creu Roja , Fundació CEPAIM , i COCEDER ) han compartit un espai per al debat en una taula rodona els aspectes abordats durant la jornada, posant de manifest la importància d'establir aliances estratègiques per un desenvolupament rural inclusiu.

La jornada va culminar amb el desenvolupament d'un treball conjunt mitjançant dinàmiques participatives enfocades a analitzar factors com l'ocupació, els serveis socials i les noves tecnologies i la innovació des de la perspectiva de les entitats d'acció social, com a línies d'actuació concretes per articular esforços davant del repte de la despoblació al medi rural.