
13 de novembre de 2017
Quin és el futur de la ramaderia i agricultura? Quines són les restes a què s'enfronten diàriament? Com es pot millorar la qualitat de vida al medi rural? A aquestes ja més qüestions responen els joves pagesos europeus.
El Consell Europeu de Joves Agricultors i l'associació DeLaval han publicat un informe sobre una enquesta feta a joves agricultors de tot Europa sobre el futur del sector agrícola. El document, anomenat "Joves agricultors europeus: creació d'un sector sostenible" va ser presentat al Parlament Europeu el passat 27 de setembre i tenia com a objecte donar a conèixer la situació dels joves agricultors a la Unió Europea.
L'enquesta es va realitzar on line i van participar 978 joves, dels quals 89 eren espanyols, convertint Espanya al país amb més participació. Aquest qüestionari tenia com a objectiu conèixer l'opinió dels joves agricultors sobre temes com la sostenibilitat del sector agrícola, els desafiaments a què s'enfronten dia a dia i les oportunitats que veuen en ser joves agricultors.
En línies generals l'enquesta revela que els joves agricultors europeus són conscients del medi ambient i desitgen que la societat reconegui la tasca que desenvolupen al medi rural. Els resultats mostren que les barreres més importants per als joves que desitgen ingressar o romandre al sector agrícola són:
- Un nivell ingressos més just.
- Les dificultats daccés a la terra.
- La necessitat duna simplificació dels procediments administratius i una coherència entre les mesures locals, nacionals i europees.
- El requeriment duna competència justa dels mercats globals.
En el cas del sector agrícola, cal tenir en compte que el 56% tenen més de 55 anys i només el 6% dels agricultors europeus són menors de 35 anys. Amb una comunitat agrícola envellida, la renovació generacional és cada cop més crucial i ha d'anar acompanyada de polítiques adaptades, per això, iniciatives com l'enquesta "Joves agricultors europeus: creació d'un sector sostenible" són necessàries per conèixer l'opinió i la situació del futur dels professionals del sector.
Com a conclusió destacar que els resultats també confirmen que la majoria dels joves agricultors europeus pensen que és possible un futur com a jove agricultor, malgrat la ferotge competència dels mercats globals, les elevades càrregues administratives i la baixa rendibilitat econòmica de les seves activitats. Ho creuen així perquè els apassiona l'agricultura i mantenen una ferma creença en la sostenibilitat com l'únic camí per alimentar una població en creixement malgrat la reducció dels recursos naturals.
Aquí us deixem els resultats traduïts a l'espanyol obtinguts de l'enquesta de CEJA I DeLaval.