Tres Grups Operatius espanyols opten a guardó als “Premis a la innovació europeus” 2024



18 de abril de 2024
Innovación

La Xarxa Europea de la PAC ha seleccionat, dins de les respectives categories, 3 Grups Operatius (GO) espanyols per a la final: GO Subalma, GO Phytodron i GO Suber. Sortirà un guanyador per categoria, elegit pel jurat dels premis, i es lliurarà un premi al “favorit del públic”.


  • La Xarxa Europea de la PAC anuncia 30 nominacions per a projectes de Grups Operatius de cara als “I Premis a la innovació EIP-AGRI” 2024
  • Els premis consten de 6 categories més un premi dirigit al vot popular, en què el públic seleccionarà el seu projecte favorit
  • Els “I Premis a la innovació EIP-AGRI” 2024 se celebraran el 7 de maig a Estoril (Portugal) dins de la Conferència “Grups Operatius EIP-AGRI: Innovació a la pràctica”

Hi ha multitud de projectes innovadors al sector agrari europeu -liderats pels Grups Operatius (GO) - destinats a pal·liar els reptes i desafiaments a què s'enfronta l'activitat agro rural actualment. Projectes necessaris per oferir solucions i que mereixen ser coneguts perquè la seva experiència s'apliqui i transfereixi a totes les àrees geogràfiques possibles. En aquest afany de reconeixement, la Xarxa Europea de la PAC ha convocat els I “ Premis a la Innovació EIP-AGRI 2024 per a GO.

Així, 30 projectes han estat els nominats per competir dins de les 6 categories de les que consten aquests premis:

  1. Gestió sostenible dels recursos naturals a les pràctiques agrícoles
  2. Models de negoci a les cadenes de subministrament d'aliments
  3. Benestar i cria d´animals
  4. Mitigació i adaptació al canvi climàtic
  5. Maneig forestal sostenible
  6. Digitalització

Dins de cada categoria, han estat seleccionats cinc projectes com a finalistes . D'aquests nominats, en sortirà un guanyador per categoria, elegit pel jurat dels premis. Així mateix, es lliurarà un setè premi al “favorit del públic” i resultant del vot que atorgui la gent de manera virtual als seus projectes preferits.

Finalistes espanyols

La Xarxa Europea de la PAC ha seleccionat, dins de les respectives categories, 3 Grups Operatius (GO) espanyols per a la final:

  1. GO SUBALMA – Millorant la productivitat i sostenibilitat dels sistemes de reg subterrani per degoteig que utilitzen residus de trull com a fertilitzant mitjançant l'ús de nano bombolles

Categoria : Mitigació i adaptació al canvi climàtic

Aquest GO aborda l‟ estalvi d‟aigua i fertilitzants en un context de resiliència climàtica, a més d‟introduir noves oportunitats de negoci per als agricultors més enllà de l‟oli d‟oliva. El projecte estableix estratègies d' economia circular per a la reutilització de subproductes de trull com a fertilitzants mitjançant tècniques que garanteixin la màxima eficiència en l'ús de l'aigua.

La tècnica que proposen se centra en l'ús de reg subterrani i la injecció de nano bombolles als efluents dels trulls, reduint l'ús de fertilitzants sintètics al reg de precisió. Això augmenta la productivitat de l'oliverar, estalvia aigua, redueix la mà d'obra, minimitza l'ús d'herbicides i augmenta l'eficiència dels fertilitzants.

Actualment, s'està engegant un projecte de seguiment a major escala.

  1.  GO PHYTODRON - Validació i Seguretat d'Aplicacions de Drons Aeris a l'Entorn Agroforestal

Categoria : Digitalització

Aquest GO integra la tecnologia de drones a l'agricultura, especialment en aplicacions de productes fitosanitaris (PPP). Per què?: els drones ofereixen precisió i minimitzen els residus i limpacte mediambiental. El projecte neix amb l'objectiu de regular l'ús dels drones: la seguretat, la sostenibilitat, l'eficàcia i el marc regulador.

Per això, agricultors de diversos sectors van col·laborar juntament amb representants d'indústries agroalimentàries, institucions de recerca i organismes reguladors. Els resultats obtinguts donen protocols reglamentaris i activitats de sensibilització, els quals són replicables en diferents escenaris agraris de tot Europa.

  1. GO SUBER - Modernització global del sector del suro: mecanització, millora del clima laboral, optimització de lorganització i el comerç

Categoria : Maneig forestal sostenible

Aquest GO aborda els reptes de l'extracció del suro i fomenta nous protocols que promoguin la seguretat i la diversitat de gènere en aquest sector. Així, el projecte ha desenvolupat eines patentades com a pinces electromecàniques per a l'escorçat i nous protocols a partir de les últimes tecnologies. De fet, ha dut a terme noves aplicacions per al suro verge i granulat provant nous usos com a matèria primera industrial. El projecte ha facilitat la concessió de llicències de patents i la seva adopció per part de la indústria.

El projecte també planteja protocols de seguretat i salut a la feina que inclouen un major accés de les dones a la professió de destap. Aquests protocols han donat lloc a la guia de qualitat 'CorkClass'.

Els resultats es poden aplicar a Portugal, França, Itàlia i el nord d'Àfrica.

Un cop descrits els projectes espanyols, us recordem que podeu votar pel vostre favorit. La votació tanca el 3 de maig de 2024 a les 23.59 hores.

Conferència “Grups Operatius EIP-AGRI: Innovació a la pràctica”

La cerimònia de lliurament de premis s'emmarca dins de Conferència “Grups Operatius EIP-AGRI: Innovació a la pràctica” que tindrà lloc el 7 de maig de 2024 a Estoril (Portugal). L'objectiu d'aquesta trobada és difondre els resultats obtinguts pels GO europeus, fomentar la creació de xarxes i intercanvi de coneixements, donar suport a la propera generació de projectes innovadors i incentivar la col·laboració entre GO transnacionals i/o transfronterers.

A la PAC 2023-2027, els projectes dels GO segueixen sent una eina clau per a la innovació al sector agrari i al medi rural i per a l'intercanvi de coneixements. Fins al desembre del 2023, segons dades facilitades per EIP-AGRI (la unitat de suport de la Xarxa Europea de la PAC per a l'intercanvi d'innovació i coneixements), s'havien notificat més de 3.400 projectes a la Comissió Europea.