La Unió Europea llança el “Kit rural”, una guia amb totes les oportunitats de finançament per al medi rural a Europa



14 de febrer de 2024
Dinamización rural

La plataforma proporciona no sols informació pràctica, sinó també exemples de bones pràctiques desenvolupades amb finançament i enllaços directes a recursos locals de cada zona de la UE.


  • El “Kit rural” o “Caixa d'eines rurals” és una plataforma digital com a guia que centralitza els diferents tipus de finançament que la Unió Europea posa a disposició de les àrees rurals dels països comunitaris
  • El seu objectiu és ajudar les persones, autoritats locals, institucions i empreses a identificar i aprofitar els fons, programes i altres iniciatives de finançament i suport existents a Europa en pro del desenvolupament rural

“Que els arbres no ens impedeixin veure el bosc”. De vegades, la disparitat d'oportunitats en forma d'ajudes que la Unió Europea (UE) facilita als seus contribuents pot provocar que no s'arribin a utilitzar, bé per desconeixement, bé per no saber-hi accedir o bé per no saber gestionar-les.

Per això, i per primera vegada, la UE ha creat una completa guia virtual anomenada “Kit rural” o “Caixa d'eines rurals”: una plataforma que centralitza tota mena de finançament a disposició del medi rural a Europa.

Aquesta va ser presentada en un esdeveniment virtual al públic el 6 de febrer passat i està emmarcada dins de la visió a llarg termini de la Comissió Europea sobre les zones rurals a Europa, un marc dins del qual es projecten polítiques de desenvolupament rural fins al 2040.

La Plataforma del “Kit rural” proporciona no només informació pràctica, sinó també exemples de bones pràctiques desenvolupades amb finançament i enllaços directes a recursos locals de cada zona. Això sí: les sol·licituds s'han de presentar mitjançant les pàgines web de cada iniciativa o recurs.

Seccions

Tres potes conformen la medul·la espinal de la guia:

A) Cercador de finançament

Tota la informació disponible sobre subvencions i programes dajuts orientats al desenvolupament rural de tots els països membres de la UE.

El cercador disposa d'uns desplegables per afinar la cerca de les ajudes mitjançant paraules clau:

  • En blau apareixen les iniciatives de la UE de sol·licitud directa
  • En verd les iniciatives de la UE que se sol·liciten a través de les autoritats nacionals o regionals
  • En vermell els instruments financers

B)Inspiració

A què puc destinar aquests ajuts? Aquí trobem casos de bones pràctiques i històries inspiradores. Aquesta secció recopila les experiències dels promotors per donar a conèixer, a través de les fitxes generades, els reptes i els pal·liatius que han suposat les seves accions a les seves àrees rurals respectives. D'aquesta manera, es pretén compartir el coneixement perquè fets que han servit en alguns llocs puguin importar-se a d'altres. La idea és que els nous adjudicataris vagin alimentant cada cop més la secció amb les seves aportacions.

C) Recursos

Dipositari que ubica materials rellevants per donar orientació pràctica i coneixements (documents útils, informes, manuals) sobre 6 factors que incideixen directament en el desenvolupament rural: banda ampla, cultura, educació, energia, medi ambient i turisme.

Així mateix, s'ajuda les comunitats rurals per dissenyar i aplicar estratègies i projectes integrats, bé a través de les “Estratègies de Desenvolupament Local Participatiu” (EDLP) o les “Inversions Territorials Integrades” (ITI).

C.1) Orientacions sobre lenfocament territorial

Trobem les eines següents:

1)Manual d'“Estratègies de Desenvolupament Territorial i Local” (EDLP) : com dissenyar i implementar estratègies a les àrees rurals. Serveix abans de res a les autoritats de gestió dels programes de desenvolupament rural ia entitats locals.

2)Atles de política de desenvolupament urbà sostenible : les zones urbanes tenen un paper fonamental a l'hora de garantir un desenvolupament territorial equilibrat. Per a elles, aquest manual amb enfocaments per abordar la disminució de la població, l'envelliment, l'augment de la desocupació i altres desafiaments a què s'enfronten aquestes àrees.

3) Plataforma de talent : facilita l'accés a esdeveniments, millors pràctiques i assistència tècnica, perquè les regions rebin l'orientació, la informació i el coneixement que necessiten per capacitar, atraure i retenir talents.

4) Agenda Territorial 2030 : proporciona un marc d'accions polítiques que promouen la cohesió territorial a Europa, cap a un futur inclusiu i sostenible per a tot arreu.

C.2.) Guies sobre el finançament de la Unió Europea (UE)

1) Finançament europeu per a la banda ampla : guia dels instruments financers posats a disposició per la Comissió Europea per impulsar la inversió en banda ampla a la UE.

2) Guia de finançament Cultural : La guia de finançament “CulturEU” inclou tots els programes de la UE per als grups que participen en activitats culturals i creatives. La guia inclou les oportunitats vinculades al programa emblemàtic Europa Creativa de la Comissió Europea, que aportarà 2440 milions d'euros de suport al llarg del 2021-2027.

3) Oportunitats de finançament de la UE per a l'educació i la formació : amb els programes i instruments de finançament que podrien donar suport a projectes d'educació, desenvolupament de capacitats i formació, tant per a accions descentralitzades gestionades a nivell nacional com per a accions centralitzades gestionades directament per la Comissió Europea.

4) Oportunitats de finançament de la UE per a l'energia : informació sobre els programes i instruments de la UE per finançar projectes energètics, mecanismes per augmentar les inversions en energies renovables en el context del REPowerEU i del Pacte Verd Europeu.

5) Oportunitats de finançament de la UE per al medi ambient : una descripció detallada dels programes i instruments de finançament 2021-2027 que podrien donar suport a la contribució a les polítiques i objectius mediambientals de la UE.

6 ) Guia sobre el finançament de la UE per al turisme : amb una àmplia gamma de programes de finançament en el marc del nou marc financer pluriennal de la UE 2021-2027 i “Next Generation” cap a un turisme més digital i sostenible. Enllaça amb els llocs web rellevants del programa de la UE amb pràctica informació i exemples concrets de projectes finançats.