La ramadera d'extensiu Clara Benito Pacheco guanya el premi a la “Millor agricultora d'ecològic” als “Premis Orgànics” 2023 de la Unió Europea



28 de setembre de 2023
Dinamización rural

Els guardons es van llançar per primera vegada el 2022 com a part d'un compromís assumit al Pla d'acció per al desenvolupament de la producció orgànica.


  • Clara Benito Pacheco posseeix una ramaderia ecològica en extensiu a la Serra Nord de Madrid (Serrada de la Fuente) denominada “Entrelobas”

La innovació ha estat una de les cartes que ha jugat a favor del reconeixement a Clara Benito Pacheco, recent guardonada com a “Millor agricultora d'ecològic” als “Premis Orgànics” de la Unió Europea (UE) en aquesta present edició.

Al seu projecte “Entrelobas” (Serrada de la Fuente, Madrid ) Clara posseeix un ramat de 130 cabres, cadascuna de les quals porta un GPS que li permet crear tanques virtuals des del telèfon mòbil i que li estalvia així posar tanques físiques per controlar el ramat. Gràcies a aquest sistema, el ramat està controlat a cada moment, cosa que li atorga més temps per dedicar-se amb les cabres a l'altra activitat que més li interessa: “un maneig en extensiu regeneratiu que a més ens permet col·laborar amb la Comunitat de Madrid en la prevenció d'incendis mantenint tallafocs oberts”.

En declaracions de Clara, el seu ramat li permet treballar amb diverses universitats en estudis sobre la regeneració del sòl a través de la ramaderia. "El nostre objectiu és recuperar aquest ecosistema obert de praderies i recuperar la biodiversitat del sòl evitant que hi hagi tant arbust inflamable que pugui provocar incendis descontrolats. La motivació és mitigar els efectes del canvi climàtic per deixar un futur millor als que vénen".

Premis Orgànics UE 2023

Els Premis Orgànics de la Unió Europea (UE ) es van llançar per primera vegada el 2022 com a part d'un compromís assumit al Pla d'Acció per al Desenvolupament de la Producció Orgànica amb l'objectiu de reconèixer l'excel·lència de tots els integrants que conformen la cadena de producció del sector orgànic: des dels agricultors i ramaders fins als restaurants, des de les pimes. Així mateix, la producció ecològica és considerada un factor clau a la UE per a la consecució dels objectius del Pacte Verd Europeu , l' Estratègia de la Granja a la Taula i l' Estratègia de Biodiversitat .

A l'edició del 2023 la Comissió Europea va publicar al juliol els noms dels 24 finalistes procedents d'11 països de la UE. Entre ells, hi va haver 3 projectes espanyols:

  1. Clara Benito Pacheco (Entrelobes) (Serrada de la Fuente, Madrid)

Nominada a la categoria de millor agricultora orgànica.

  1. Mikhaylo Haliv (Tomelloso, Ciudad Real Castella - La Manxa)

Nominat a la categoria de millor agricultor orgànic.

  1. Vall i Vega Cooperativa Agroecològica - Churriana de la Vega (Granada)

Nomenat dins de la categoria de millor detallista d'aliments orgànics.

Finalment, ha estat Clara l'única finalista espanyola a endur-se el guardó.

Per saber més informació sobre els finalistes espanyols i els Premis Orgànics de la UE podeu consultar aquí .

Agricultura ecològica a la nova PAC

El Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna ( PEPAC ) per al període 2023-2027 destina 820 milions d'euros a l'agricultura ecològica, fet que suposa un increment del 40% respecte al període anterior.

Amb motiu de la cerimònia d‟aquests premis, coincidents amb el dia de l‟Agricultura Ecològica el 23 de setembre, el Ministeri d‟Agricultura, Pesca i Alimentació ha confirmat l‟aposta d‟Espanya per impulsar la producció ecològica, amb l‟objectiu d‟assolir, a mitjà i llarg termini, un 25 % de superfície d‟agricultura en ecològic (actualment ronda l‟1). Així mateix, ha apuntat la necessitat de millorar la formació i la informació al llarg de la cadena alimentària, per facilitar la conversió cap a aquest sistema de producció d'aliments, de manera que la seva oferta s'estengui i arribi a més consumidors.