
21 de desembre de 2023
La plataforma empren alguns objectius fonamentals com la millor aplicació de les normes sobre benestar animal o el desenvolupament de compromisos voluntaris sobre això per part de les empreses.
- La Plataforma de la Unió Europea (UE) sobre benestar animal existeix des del 2017 i n'ha revalidat el funcionament fins al 2025
- La seva missió és desenvolupar i intercanviar accions coordinades sobre benestar animal, amb especial atenció a l'aplicació de la normativa en aquesta matèria
Una de les prioritats de la Unió Europea és promoure qüestions de benestar animal que siguin rellevants a nivell europeu entre les autoritats competents, les empreses, la societat civil i els científics. Amb aquest objectiu, la Comissió Europea (CE) va crear el grup d'experts Plataforma sobre Benestar Animal el 2017 per desenvolupar, compartir i discutir accions coordinades en temes de benestar animal. El maig del 2021, la CE va decidir renovar el mandat de la Plataforma de Benestar Animal fins al juny del 2025 i va llançar una nova convocatòria de membres del grup d'experts per garantir la continuïtat de les activitats.
Quins objectius fonamentals empren aquesta plataforma?:
- Una aplicació millor de les normes de la UE sobre benestar animal a través de la participació directa de les parts interessades mitjançant intercanvis d'informació i millors pràctiques
- El desenvolupament de compromisos voluntaris per part de les empreses per continuar millorant el benestar animal.
- La promoció de normes de benestar animal a la UE per incrementar el valor de mercat dels productes de la Unió Europea a nivell internacional.
Subgrups temàtics
Dins la plataforma, la CE va proposar la creació de sis subgrups amb les temàtiques següents:
- Porcs
- Aus de corral
- Vedells/vaques lleteres
- Transport
- Etiquetatge de benestar animal
- Sacrifici
Els subgrups exploren les diferents opcions per a una proposta legislativa que revisi la normativa actual de la UE sobre benestar animal.
És el president de la plataforma qui crea els subgrups temàtics segons el suport que necessitin. L'accés als subgrups està restringit als seus membres, que són elegits per experts en funció de la seva experiència. Tots els subgrups es dissolen tan aviat com compleixen el mandat.
El seu funcionament es basa en lintercanvi dinformació, experiències i bones pràctiques, per impulsar la consecució de resultats concrets per part de la Plataforma.
Algunes de les conclusions d'aquests grups es poden consultar aquí .
Noves decisions
L' Estratègia de la UE“De la Granja a la Taula” inclou la revisió de la legislació de la UE sobre benestar animal per alinear-la amb les últimes evidències científiques, ampliar-ne l'abast, facilitar-ne l'aplicació i garantir el major nivell de benestar animal possible. La UE també presentarà una proposta per a finals de 2023 per eliminar de forma progressiva i prohibir finalment l'ús de gàbies amb gallines ponedores, porcs, vedells, conills, pollastres, aus reproductores, aus d'engreix, aus ponedores, guatlles, ànecs i oques a través de la Comunicació "Posar fi a .