
11 de abril de 2024
La Xarxa PAC va organitzar el passat 3 d'abril la "Jornada sobre la nova PAC al sector de les fruites i hortalisses", on es van donar a conèixer a tots els agents involucrats les modificacions en les ajudes que venia rebent el sector de fruites i hortalisses.
- La Xarxa PAC organitza una jornada per informar el sector de les fruites i hortalisses de les noves possibilitats d'ajuts de la PAC 23-27
- La nova PAC introdueix modificacions en les ajudes que venia rebent el sector de fruites i hortalisses, tant als programes operatius, com als pagaments directes
Espanya és el primer país productor d'Europa de fruites i verdures, així com el quart país del món a exportar-les i comercialitzar-les. Amb aquestes dades, cal explicar al sector les noves oportunitats que se'ls presenta amb la PAC 2023-2027 , la qual ha introduït canvis en les ajudes tant als programes operatius com als pagaments directes.
Per això, la Xarxa PAC va organitzar una jornada el 3 d'abril destinada a productors individuals de fruites i hortalisses, organitzacions de productors de fruites i hortalisses i membres (OPFH), associacions de productors de fruites i hortalisses, associacions representatives de productors (AOPFH) i tècnics de comunitats autònomes. En ella, es van esmicolar detalladament tots els canvis que la nova PAC introduïa en aquest sector, tals com:
- Major marge per als estats membres a l'hora d'aplicar criteris d'elegibilitat i de gestió.
- Avaluacions anuals i plurianuals de resultats , sense canvi del marc pressupostari.
- Període de programació definit als Programes Operatius (PO) : no hi ha res més enllà del marc financer de la PAC després del 2027.
Així mateix, es van exposar més mesures de la PAC per al sector, com ara:
- Pagaments directes (en els quals estan inclosos els ecorregimens).
- Desenvolupament rural: cooperació, inversions, etc.
- Estratègia sectorial.
La jornada va servir per reflexionar sobre la nova PAC en curs i els seus propers passos :
- Completar la transició dels Programes Operatius al Pla Estratègic de la PAC (PEPAC) .
- Simplificació de la PAC.
- Reforçar la cooperació entre agricultors.
- Millora de la cadena alimentària.
Espanya, líder del sector
L'esdeveniment va deixar palès la importància d'Espanya al sector de les fruites i hortalisses a nivell mundial. Així, el sector al nostre país presenta una gran diversitat amb més de 80 productes i una gran diversitat de produccions (d'intensiu, extensiu, regadiu, secà, etc.) la qual cosa cobreix un ampli calendari per a la seva producció. Això es reflecteix també a la superfície de fruites i hortalisses cultivades a Espanya, les quals es tradueixen en 1.800.723 hectàrees que donen uns 26 milions de tones de producció ( Font: superfícies i produccions anuals. Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA ) ).
Amb aquestes xifres, el PEPAC a Espanya manté per al sector:
- El suport als Programes Operatius (PO) plurianuals, sense un sostre econòmic.
- Mesures de gestió de crisis.
- Càlcul de lajuda en funció del valor de la producció comercialitzada (VPC).
I quines novetats presenta el PEPAC per al sector?:
• La Intervenció Sectorial de Fruites i Hortalisses forma part del Pla Estratègic Nacional (PEPAC).
• Major ambició mediambiental .
• Major subsidiarietat .
• Canvis d'algunes intensitats d' ajuda : en investigació i desenvolupament, medi ambient i augment del consum.
Les organitzacions parlen
La jornada va donar veu a algunes de les organitzacions de productors i els seus programes operatius, com és el cas de VICASOL i AOP APROA . Totes dues van exposar el seu dia a dia a partir dels seus propis Programes Operatius. Les organitzacions van coincidir a reclamar una reducció burocràtica de les justificacions sol·licitades pel PEPAC.
També hi van participar tècnics agraris que van explicar les seves experiències pràctiques al capdavant de les seves explotacions, més concretament Alejandro García, agricultor i responsable del vi a UPA Castilla La Mancha, i David Sarmiento i Sherezade Mº Paterna, tots dos provinents de TROPS. Aquest va ser el moment en què el tema de la sostenibilitat va passar a un primer pla, i el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació va explicar la figura dels ecorregimens .
En tots dos casos, van explicar les bones pràctiques que duen a terme per mantenir saludables els sòls, entre les quals van defensar la bondat de l'ús de les cobertes vegetals per al tipus de cultius que duen a terme; vinyes i alvocats, respectivament.
En els propers dies, pot trobar tot el material usat a la jornada al següent enllaç .