Els VI Premis MujerAGRO impulsen projectes que afavoreixen la igualtat de gènere al medi rural



29 de febrer de 2024
Mujeres

L'ocasió es va aprofitar no només per fer un diagnòstic de les barreres econòmiques, socials i territorials per a les dones rurals, sinó per visibilitzar alguns exemples de dones referents.


  • El projecte MujerAgro va celebrar la sisena edició dels premis atorgant sis guardons i un premi especial
  • Una tertúlia amb convidades del món rural públic i privat va introduir la celebració dels premis amb una sèrie de reflexions i la mostra de referents femenins

"Influeix la paritat a la competitivitat d'una entitat?". Amb aquest interrogant es va plantejar la tertúlia dels “VI Premis MujerAGRO” el passat 23 de febrer a l'Auditori de l'ICEX Espanya Exportació i Inversions (Madrid), uns guardons organitzats per la xarxa Dones Agroprofessionals ( MujerAGRO ) , les quals premien les empreses i projectes que afavoreixen la amb les empreses i projectes que afavoreixen la amb la empresa.

Així, el programa de la jornada va permetre desenvolupar el debat i treure conclusions importants sobre una realitat que, diuen, consideren palès: el medi rural, com la resta, continua sent un mitjà hostil per al desenvolupament de les dones. A la taula van participar algunes figures com María Naranjo Crespo, Directora de la Indústria Alimentària ICEX Espanya Exportació i Inversions; Carolina Pecharromán de la Cruz, Editora d'Igualtat dels Serveis Informatius de la TVE i directora del programa 'Objectiu Igualdad'; María Reyes Maroto Illera, exministra d'Indústria, Comerç i Turisme 2018-2023; i Val Díez Rodrigálvarez, presidenta de la Comissió d'Igualtat i Diversitat de la CEOE.

L'ocasió es va aprofitar no només per fer un diagnòstic de les barreres econòmiques, socials i territorials per a les dones rurals, sinó per visibilitzar alguns exemples de dones referents. Aquestes van reflexionar sobre la síndrome de la impostora que ataca moltes d'elles, per la qual cosa una persona pensa que no mereix aquells èxits que està aconseguint.

Guardons

En una gala conduïda per la periodista Paloma del Río Cañadas, la directora de l' Institut de les Dones , María Isabel García Sánchez, va informar sobre el nombre d'explotacions agràries amb titularitat compartida: 1.257. A més, ha assenyalat que les dones només ocupen el 28% de la massa social a les cooperatives agràries, i són el 9% dels membres dels consells rectors.

Després d'una cloenda realitzada per la Secretària d'Estat d'Agricultura i Alimentació del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació , Begoña García Bernal, s'han lliurat els premis. Aquests han recaigut en diverses persones en diferents categories:

  1. Dona – Marta Martín Abad

La guanyadora és la fundadora i gerent de “Entrecabritos” , una plataforma de venda online de cabrit rostit. El jurat la va definir com una “heroïna moderna” dins una activitat en declivi i masculinitzada com és la ramaderia extensiva.

  1. Emprenedoria – Jacoba González Gómez

La directora d' ITEAF Sevilla ha creat un model que anima les dones a guanyar presència i rellevància en moments de resistència a una empresa d'inspeccions tècniques d'aplicació de fitosanitaris, envoltada d'un altre món majoritàriament masculí com és el dels enginyers tècnics agrícoles.

  1. Empresa BIOSER

Aquesta companyia, liderada per Núria Fuster , ha aconseguit competir amb empreses multinacionals del món de la seguretat alimentària amb un enfocament centrat al capital humà i la millora de les condicions personals i laborals de l'equip.

  1. Home – Enric dels Rius Porras

Tal com es va parlar a la tertúlia, és fonamental comptar amb homes implicats en la consecució de la igualtat de gènere. Així, aquest guardó va reconèixer al director general de l'exportadora hortícola UNICA , una figura valorada al sector amb presència en òrgans d'igualtat i que ha afavorit els drets de les dones.

  1. Joventut – Inés Jul López

El guardó va recaure sobre aquesta ramadera de 34 anys de Lugo, que inclou una perspectiva de gènere en les seves activitats com a responsable de Ramaderia Curràs Xia . El model apunta al cooperativisme, el benestar animal i la titularitat femenina de l'explotació.

  1. Food Tech – Estudi sobre 'Biotecnologies reproductives com la fecundació in vitro en animals'

Es tracta d'un projecte de recerca signat per una majoria de dones liderades per la veterinària i doctora en enginyeria agronòmica Josefa Soler Valls .

A més, aquest any s'ha concedit un reconeixement especial a la “Internacionalització” a Rosa Vañó Cañadas , sòcia fundadora i directora comercial i de màrqueting de l'empresa d'oli d'oliva Castillo de Canena .

El projecte MujerAGRO està impulsat per Siete Agromarketing i eComerç Agrari .