El projecte Secans Vius impulsa l'emprenedoria rural per afavorir els cultius de secà



15 de desembre de 2023
Dinamización rural

El projecte “Secanos Vivos” va néixer amb una vocació de transformar el model de producció per crear-ne un de nou on s'aporti un valor afegit als productes resultants per mitjà de dos factors: l'augment de la biodiversitat i la resiliència climàtica.


  • El projecte rep candidatures fins al proper 20 de desembre
  • Busca idees de negoci definides que fomentin la bioeconomia dels ecosistemes de secà per oferir formació i acompanyament

La producció agrària de secà de cereal i vinya està patint un problema de rendibilitat per una sèrie de factors com el canvi climàtic, els alts costos de producció, els problemes en la comercialització o la competència global. No obstant això, continua existint un gran nombre d'agricultors que depenen d'aquests recursos, i és crucial trobar noves maneres de generar un model sostenible al voltant del medi ambient.

El projecte “Secanos Vivos” va néixer amb una vocació de transformar el model de producció per crear-ne un de nou on s'aporti un valor afegit als productes resultants per mitjà de dos factors: l'augment de la biodiversitat i la resiliència climàtica .

Aquest objectiu ha donat lloc, entre d'altres, a la formació d'un programa d'emprenedoria que faci la tasca de dinamització per crear una economia sostenible. Això es realitza a través del suport i consolidació de projectes que fomentin la bioeconomia dels ecosistemes de secà .

Projecte d'emprenedoria rural

Aquesta captació i suport de projectes es realitza en una sèrie de fases:

  1. Recepció de candidatures de projectes: es poden enviar els projectes fins al 20 de desembre mitjançant aquest enllaç . Aquí està disponible la informació completa del programa .
  2. Esdeveniment en línia de benvinguda (gener de 2024): es triaran 10 projectes als quals es recolzarà en el seu desenvolupament i consolidació.
  3. Formació grupal online (febrer-març de 2024) : se celebraran sis cursos virtuals per estudiar les àrees empresarials que donin suport a les idees de negoci a través de certs temes:
    • Mirada bioterritorial
    • Proposta de valor
    • Prototipat de la idea
    • Pla d'empresa i negoci
    • Comunicació i màrqueting
    • Sostenibilitat i governança
  4. Comunitats d'aprenentatge (abril-octubre del 2024): 2 sessions participatives, 4 assessories conjuntes i un viatge de grup, juntament amb visites de projectes de referència. Tot això per formar un aprenentatge col·lectiu centrat en la investigació, generació i aprofundiment de coneixements.
  5. Acompanyament i assessorament (abril-octubre del 2024): en paral·lel, 6 mentories individuals i 3 comunes serviran d'impuls i iniciativa per començar a donar forma a la idea de cara a posar-la en pràctica.
  6. Esdeveniment final de tancament (novembre de 2024) : es presentaran totes les iniciatives emprenedores i dues guanyaran un premi de 2.500 euros.

La formació pretén que els alumnes/emprenedors adquireixin noves habilitats per crear línies de negoci i valor afegit per generar ocupació verda de qualitat en zones en risc de despoblació i en regressió econòmica. A més, el programa també posarà el focus a reforçar les unions rurals-urbanes per aportar solucions a uns potencials consumidors que, cada cop més, busquen alternatives amb impactes positius en el medi.

Criteris de valoració

Els projectes d'emprenedoria seran valorats quan el sector d'activitat estigui relacionat amb el projecte i els valors de Secans Vius. Els criteris són:

  1. Compromís amb el programa
  2. Idea de negoci definida
  3. Localització a províncies específiques
  4. Incorporació dels valors del projecte
  5. Ubicació a municipi rural de menys de 5.000 habitants
  6. Formació, experiència i/o activitats rellevants
  7. Vinculació amb un territori
  8. Implicació de més duna persona
  9. Interès o experiència en associacions, xarxes o emprenedoria social
  10. Criteris de paritat de gènere en projectes seleccionats

Pots consultar els criteris en tot detall al següent enllaç .

A la web del projecte està disponible un mapa on es detallen totes les 30 finques associades per implementar l'esquema agroambiental de Secans Vius. Estan repartides per Castella i Lleó, Aragó, Castella-la Manxa, Extremadura i Andalusia, una selecció representativa de la distribució dels agrosistemes de cereals i vinyes de secà al país.

Es poden preguntar dubtes a l'organització a través del correu emprenedoria@secanosvivos.seo.org .

Socis i finançament

El projecte està coordinat per la Societat Espanyola d'Ornitologia ( SEO/Birdlife ). A més, participa un comitè científic multidisciplinari conformat pel Centre d'Estudis i Investigació per a la Gestió de Riscos Agraris i Mediambientals ( CEIGRAM ), de la Universitat Politècnica de Madrid ; l'Institut de Recerca en Recursos Cinegètics ( IREC ), dependent del CSIC , UCLM i JCCLM ; i el Grup de Recerca en Economia Financera ( GIECOFIN ) de la Universitat de Saragossa.

Secans Vius compta amb el finançament de la Fundació Biodiversitat , dependent del Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ( MITECO ) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència ( PRTR ), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU .