
26 de març de 2024
El projecte intenta atendre les desigualtats regionals creant solucions tècniques i econòmiques que concloguin en nous marcs positius de governança i intervencions polítiques per a les comunitats rurals.
- El projecte desenvoluparà sis “facilitadors rural-urbans” en sis àmbits i una “botiga comunitària” virtual per crear comunitat i generar sinergies entre el medi rural i urbà
- Funcionarà entre el 2024 i el 2027 per establir un nou marc d'innovació basat en innovacions tècniques i socials
Tot i la divergència entre el focus de les polítiques rurals i urbanes, tots dos mitjans formen part d'un mateix ecosistema que coexisteix i que aspira a entendre's i ajudar-se mútuament . amb 17 socis de 8 països cofinançat per la Unió Europea per millorar la vida de les comunitats rurals a través de la innovació tecnològica .
El projecte desenvoluparà sis “facilitadors rural-urbans”: diversos recursos tecnològics per afavorir les sinergies bidireccionals entre l'entorn urbà i el rural i el benestar de l'economia.
A més, desenvoluparà un espai digital, la 'Botiga comunitària' , on integrarà els facilitadors amb la comunitat d'usuaris per centrar-se en polítiques de connexió entre comunitats rural-urbanes .
Aquest enfocament transformador es basa en la idea de revolucionar les dinàmiques de les comunitats rurals amb les urbanes i respondre als desafiaments de les crisis econòmiques i els impactes de la pandèmia de covid-19.
Objectius
El projecte basa les seves actuacions en una sèrie d‟objectius i actuacions:
- Innovació social i investigació: gràcies a uns “Laboratoris de co-creació Rural-Urbana” , es milloraran les sinergies entre tots dos mitjans gràcies a enfocaments participatius i un marc d'innovació. Són 7 laboratoris, i un d'ells és a Espanya, a Burgos.
- Benestar i economia: recolzats pels facilitadors de manera física i virtual.
- Connectivitat social: desenvoluparà la immersió rural-urbana per a la connectivitat social en un entorn inclusiu. Així, es farà ús de tecnologies immersives per “revolucionar” la interacció dels mitjans rural i urbà Això funciona amb innovacions de realitat estesa (XR) en tres aplicacions utilitzades per tots els laboratoris, i així recolzaran l'experimentació i visual.
- Recomanacions de polítiques: el projecte afavorirà la interacció virtual i presentarà un espai per al diàleg i la col·laboració rural/urbana.
- Models de negoci: per ampliar i maximitzar l'impacte, formant camí per a unes comunitats rurals urbanes sostenibles i resilients.
Facilitadors rural-urbans
Els facilitadors d'innovació que crearan aquesta sinergies urbà-rurals són els següents:
- Bioeconomia circular: per crear solucions basades en la natura i crear un nexe aigua-sòl-biodiversitat, establir cadenes circulars de valor i intercanvis de nutrients, empresaris i agents interessats entre el medi rural i les ciutats.
- Restauració de l'ecosistema i la biodiversitat: restauració i valorització per col·laborar, en comptes de competir, de cara als recursos locals.
- Millora de la logística i escurçament de les cadenes de valor: per promoure un nou paradigma de cadenes de valor més curtes, així com augmentar la consciència social dels actors interessats per mitjà de la plataforma. Aquesta ha de funcionar com a centre de connexió que transmeti activitats d'entrenament i millora de la consciència.
- Participació d'usuaris, empoderament, societat i consciència territorial: permetre un ecosistema de pobles amb oportunitats d'emprenedoria gràcies al mapatge d'investigacions i l'atracció de negocis, agents interessats i pimes.
- Accés a la cultura, paisatge i herència: utilització dels sistemes de computació cognitiva (IA imitativa del cervell humà) per esbrinar per què alguns paisatges culturals rurals amb més visitats i per què.
- Mobilitat augmentada: per dissenyar i testejar algorismes de dispatching (per a l'assignació eficient de recursos informàtics) i el maneig actual.
Al final, es tracta que els “Laboratoris de cocreació Rural-Urbana” aprofitin el diàleg, les seves circumstàncies geogràfiques i contextos específics i aportin resultats per crear solucions tècniques i econòmiques que concloguin en nous marcs positius de governança i intervencions polítiques per a les comunitats rurals.
La 'Botiga comunitària' serà aquest espai d'interacció entre usuaris dels dos mitjans per crear solucions basades en el diàleg i la cooperació.
Socis
El projecte europeu RURBANIVE es va presentar de manera oficial els passats 15 i 16 de febrer de 2024 a Atenes (Grècia) juntament amb els seus 17 socis de 8 països . RISE d'Investigacions de Suècia , Foodscale Hub ( FSH ), l' Associació Europea per a la Innovació en el Desenvolupament Local ( AEIDL ), la Universitat Txeca de Ciència de la Vida a Praga ( CZU ), Alchemia-nova research and innovation ( ANRI ) , AgriFood Lituània ( AFL ) Renovació Social de Lisboa ( LC ), el Municipi de Trikala ( e-trikala ), la Municipalitat de Districte de Kedainiai ( KDM ) , la regió de l'Egeu Meridional ( SAR ), el Campus d'Innovació lemgo ( ICL ), l' Associació per a l'Europa Rural ( PREPARE ) .