El Grup Operatiu SMARTFORESTRY desenvolupa una plataforma digital per aprofitar els productes forestals



01 de desembre de 2023
Innovación

La plataforma impulsarà la dinamització del mercat de serveis ambientals, en permetre la visualització de superfícies amb projectes d'absorció de carboni, crèdits de carboni, crèdits de biodiversitat, quantitat de biomassa, etc.


  • L'objectiu és que la plataforma doni suport a l'aprofitament dels productes biològics provinents dels boscos
  • L'èxit de la plataforma facilitaria la generació de recursos ecosistèmics, l'augment d'aigua forestal i la reducció d'incendis

En un món atrapat per desafiaments ambientals i la urgència del canvi climàtic, la gestió de productes forestals —béns biològics que provenen dels boscos— es troba immersa en una cruïlla. Així, la necessitat d'abordar l'economia baixa en carboni i d'enfrontar les complexitats del canvi climàtic esdevé cada cop més urgent. En aquest context, la gestió sostenible dels recursos naturals es presenta com un imperatiu ineludible.

El Grup Operatiu SMARTFORESTRY va néixer el gener passat a la Regió de Múrcia amb l'objectiu de crear una plataforma digital que recolzi l' aprofitament de productes forestals per a una futura economia baixa en carboni, així com l'adaptació i mitigació de les conseqüències del canvi climàtic.

La plataforma es genera gràcies a dues accions:

  1. Un model regional de biomassa forestal desenvolupat a través de la recol·lecció dinformació de gestió de masses forestals de les zones estudiades i dinformació geogràfica bàsica.
  2. Ús de noves tecnologies a la fase d'inventari i avaluació de recursos forestals en camp.

Des de l'inici de les activitats del projecte, aquesta plataforma s'està desenvolupant amb la mirada posada en la transferència i la comptabilitat de serveis ambientals en el context del Pacte Verd Europeu . Aquest transvasament es donarà des dels propietaris o gestors de les terres de la muntanya fins al “ sector difús ”, és a dir, aquelles activitats que no estan subjectes al comerç de drets d'emissió de gasos d'efecte hivernacle. El sector agrícola i ramader, certes indústries o el transport són exemples del sector difús.

Així mateix, la plataforma impulsarà la dinamització del mercat de serveis ambientals, ja que permet la visualització de superfícies amb projectes d'absorció de carboni, crèdits de carboni, crèdits de biodiversitat, quantitat de biomassa, etc.

Objectius globals i específics

Els objectius globals d'aquest projecte, que durarà fins al gener del 2025, se centren a contribuir a la generació de serveis ecosistèmics a les muntanyes de la Regió de Múrcia, específicament mitjançant la producció de crèdits de carboni i biodiversitat, així com l'augment de l'aigua forestal i la reducció d' incendis .

De manera més particular, els objectius específics inclouen:

  • Quantificar els serveis ecosistèmics.
  • Proposar solucions per al Pacte Verd a les muntanyes de la Regió de Múrcia.
  • Generar ocupació amb biomassa.
  • Establir un model i plataforma digital forestal.
  • Millorar la competitivitat via la compensació d'emissions.
  • Impulsar inversions externes.
  • Presentar les muntanyes com a solució intel·ligent per a la descarbonització i revitalització rural.

Socis i finançament

El 'Grup Operatiu SMARTFORESTRY: Digitalització dels recursos forestals per generar serveis ecosistèmics en un escenari Green Deal' està conformat per Gesnature Enginyeria , l' Associació de Propietaris Forestals de la Regió de Múrcia ( PROFOMUR ) , Gestimur Ambiental i diversos agents d'innovació ( FS -Idea Oficial d'Enginyers de Montes ).

El pressupost del projecte ascendeix a 200.000 euros, dels quals 126.000 (63%) provenen del Fons FEADER i 74.000 (37%) són finançats per la pròpia comunitat autònoma de la Regió de Múrcia.