
29 de febrer de 2024
L'informe s'enquadra dins de les accions del Grup d'Acció Local per posar en valor i visibilitzar l'emprenedoria femenina als pobles de les àrees d'acció.
- “Emprenedores rurals: Incidència dels Fons LEADER en l'emprenedoria femenina de l'Aljarafe-Doñana” és un document sobre el percentatge de projectes LEADER liderats per dones des del 2000 a la comarca
- L'anàlisi s'emmarca dins del “Projecte Mentoring ”, que pretén posar en relleu el capital emprenedor de les dones rurals de la zona i analitzar la situació actual
El suport a l'emprenedoria femení al medi rural ha estat un dels objectius capitals del programa de desenvolupament rural LEADER . A través d'aquesta iniciativa europea , s'ha “estimulat la capacitat emprenedora de les dones, oferint-los un marc de suport per als projectes empresarials”.
Així resa el document “Emprenedores rurals: Incidència dels Fons LEADER en l'emprenedoria femenina de l'Aljarafe-Doñana” , una anàlisi publicada pel Grup d'Acció Local (GAL) Rural Aljarafe-Doñana , el qual representa la comarca d'Aljarafe-Doñana (Sevilla).
Aquest informe posa en negre sobre blanc les respostes a una pregunta fonamental sobre la qual s'assenta l'objectiu de suport a les dones rurals emprenedores: creixen el nombre de projectes LEADER liderats per dones a la comarca?
Períodes i dades de comparació
L'informe s'enquadra dins de les accions del GAL per posar en valor i mostrar l'emprenedoria femenina als pobles de la seva zona d'acció: el “Projecte Mentoring ” , que “ha tret a la llum exitoses iniciatives vinculades amb LEADER que han aconseguit consolidar-se en el temps”.
L'informe presenta la informació comparant diverses dades estadístiques i absolutes que fan referència a:
- Nombre de projectes presentats .
- Percentatge de dones o entitats de dones que lideren aquests projectes.
- Projectes executats , és a dir, que s'han acabat duent a terme.
- Percentatge de dones en aquests projectes executats.
Per poder realitzar una comparació adequada de la “incidència dels fons LEADER en l'emprenedoria comarcal femení” els analistes han comparat els quatre Programes de Desenvolupament Rural des del 2000: PRODER-A i LEADER + (Marc 2000-2007) , LiderA (2007-2014) i LEADER (2014-2020).
Resultats
Els principals resultats demostren que en el període de PRODER-A el 7,8% dels projectes van ser de dones o entitats de dones, una xifra que va augmentar fins al 2007 al 16% i un 22% el 2014. No obstant això, aquest percentatge va disminuir fins al 16,5% en el marc 2014-2020 .
Sobre aquest darrer marc, l'informe assenyala que les dades encara no són finals i que aquest període està sent “un dels més complicats de la història de l'enfocament comunitari LEADER”.
Sobre aquesta baixada d'incidència femenina des d'un 22% a un 16,5% actual, apunta que "està especialment difícil aconseguir una incidència alta de gènere dels fons LEADER en l'actual marc, en què, als problemes relacionats amb les dificultats lligades a la pròpia gestió programàtica, s'ha afegit la crisi pandèmica i un posterior escenari de multicrisi generat per diferents conflictes".
Tot i això, el GAL valora que, malgrat que existeix una realitat que encara segrega i posa obstacles a les dones emprenedores, troben “un valuós capital emprenedor femení a la comarca”, i assenyala alguns elements que dificulten les oportunitats d'emprenedoria femení com la manca de confiança social, les dificultats d'acció al finançament o els problemes de conciliació.
Finançament
Els fons LEADER aportats per a la presentació de l'informe estan cofinançats pel fons FEADER de la Unió Europea , que aporta el 90% del muntant final; i la Junta d'Andalusia .