
31 de gener de 2024
Les primeres Agendes de Desenvolupament Urbà i Rural (ADUR) asseuran les bases d'una nova estratègia centrada en cadascuna de les 26 zones en què la Xarxa Castellà-Manxega de Desenvolupament Rural (RECAMDER) divideix el territori.
- La comunitat autònoma ha dissenyat les primeres Agendes de Desenvolupament Urbà i Rural (ADUR) en cinc àrees diferents
- Les experiències serviran com a anàlisi de les necessitats dels territoris afectats per la despoblació
El 2020, el 74,5 % dels municipis de Castella-la Manxa havia perdut població respecte a 1996, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística ( INE ). Això col·loca la comunitat autònoma a nivell nacional com la sisena més afectada per aquest fenomen demogràfic davant el qual ara el seu govern regional acaba de prendre una nova mesura pel que fa a polítiques rurals.
Així, el Govern de Castella-la Manxa posarà en marxa el 2024 cinc experiències pilot inèdites per establir les bases d'una nova estratègia centrada en cadascuna de les 26 zones en què la Xarxa Castellà-Manxega de Desenvolupament Rural ( RECAMDER ) divideix el territori.
Així, cadascuna d'aquestes zones rebrà una experiència pilot, que reben el nom d' Agendes de Desenvolupament Urbà i Rural ( ADUR ).
Col·laboració territorial contra la despoblació
Les cinc ADUR inicials ―que estaran presents a les cinc províncies― s'han format com un instrument per al desenvolupament de l'Estratègia Regional davant de la Despoblació, per “plasmar tot el que s'ha posat en marxa des de l'aprovació de la Llei de mesures contra la Despoblació ” de 2021, segons va destacar el viceconseller de Planificació E.
L'Executiu regional ha dissenyat les ADUR per articular totes les polítiques a nivell ambiental, empresarial i d'infraestructures, però amb la novetat que es consensuaran amb els grups d'acció local (GAL), els municipis i la resta dels agents territorials (empreses, col·legis professionals, associacions...). L'objectiu és, en conclusió, “apropar la lupa, analitzar cadascun dels territoris, els seus problemes o les virtuts i poder incidir sobre aquestes zones”.
A més, les mesures comptaran amb un diàleg amb el Govern d'Espanya i organismes internacionals com la Unió Europea o l'ONU gràcies al disseny dins de l' Agenda 2030 i de l' Agenda Urbana Espanyola .
Mesures per recuperar població
Una de les accions que ja va començar a donar forma al projecte va ser la delimitació de les zones afectades per la despoblació. Això permet al govern de la comunitat autònoma establir diferents incentius fiscals (fins al 25% del tram autonòmic IRPF), incentius econòmics (mesures de discriminació positiva, fins a un 40% d'ajuda a empreses o autònoms), i la garantia d'accés als serveis públics.
Els ADUR realitzaran el seu debut a la Comarca de la Jara (Toledo), on “s'han mudat els darrers anys 480 persones”, segons el comissionat del Repte Demogràfic, Jesús Alique.