
20 de octubre de 2021
Un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) plantejats per al compliment de l'Agenda 2030 és el de l'Educació Ambiental, concretament, l'ODS número 15: “Vida d'ecosistemes terrestres”.
- L'Associació per al Desenvolupament Sostenible de la Vall d'Alcúdia distribueix una agenda escolar i un quadern de camp entre els instituts i col·legis de la zona
- L'objectiu és la conscienciació sobre la protecció de la biodiversitat
- L'agenda i el quadern prenen com a referents el Parc Natural de la Vall d'Alcúdia i Sierra Madrona, pertanyents a la xarxa d'espais protegits de la Xarxa Natura 2000
Amb el propòsit d'apropar a la població en general - i als més joves en particular - la divulgació i sensibilització pel Medi Ambient, el Grup d'Acció Local Vall d'Alcúdia (Ciutat Real, Castella-la - Manxa) ha dissenyat i elaborat una agenda ambiental i un quadern de camp, anomenats Dies de Natura .
L'agenda ha estat distribuïda entre els col·legis públics de la Comarca de la Vall d'Alcúdia i Sierra Madrona, concretament entre nens i nenes de 6 a 12 anys. En total, s'han lliurat unes 1.000 agendes.
Espais protegits
Dies de Natura utilitza com a fil conductor la biodiversitat , enfocada a la xarxa d'espais protegits , específicament al Parc Natural de la Vall d'Alcúdia i Sierra Madrona , el qual posseeix una doble catalogació:
- Estatal (declarat Parc Natural per la Llei 6/2011 de 10 de març).
- Catalogació europea, amb la ZEC-ZEPA de Sierra Morena dins la Xarxa Natura 2000 .
El projecte, més enllà de ser una eina mediambiental a l'ús, també té un enfocament de perspectiva de gènere, aprenentatge familiar i visió integrada, en poder-se utilitzar en totes les sortides al camp amb els companys i companyes de classe, a més de com a estratègia educativa per fer activitats en família.
Estratègia de Desenvolupament Local Participativa
El Grup d'Acció Local Vall d'Alcúdia ha realitzat aquesta acció dins de la seva Estratègia de Desenvolupament Local Participativa (EDLP) perquè s'aprenguin als centres educatius, ia edats primerenques, temes prioritaris avui dia com el canvi climàtic, el compromís ambiental amb el medi natural més proper i el consum i producció sostenibles. En definitiva, es tracta de conèixer i interactuar amb l'entorn natural proper.
Aquesta ha estat la primera d'una sèrie d'actuacions en educació ambiental i sostenibilitat que ha portat el GAL Vall d'Alcúdia a unir-se a l' Estratègia d'Educació Ambiental de Castella-la Manxa , a través d'un manifest d'adhesió.