
01 de abril de 2025
Les modificacions del Reglament “de minimis” van entrar en vigor el desembre passat i es mantindran fins al 2032
- Les modificacions del Reglament “de minimis” van entrar en vigor el desembre passat i es mantindran fins al 2032
- El límit per empresa passa de 25.000 a 50.000 euros i s'elimina el “topall sectorial”
La Comissió Europea (CE) va modificar el passat 10 de desembre de 2024 el Reglament de minimis agrícola , per ajustar els límits de les ajudes per empresa ia nivell nacional.
Aquest Reglament, aprovat el 2013, eximeix les ajudes d'escassa quantia de l'àmbit d'aplicació de control de les ajudes estatals, ja que considera que no tenen cap incidència en la competència i el comerç al mercat interior.
Les modificacions
La nova modificació aplica els canvis següents:
- El límit màxim de minimis per empresa al llarg de tres anys passa de 25.000 a 50.000 euros, per tal de reflectir factors com l'experiència adquirida, l'evolució del mercat, la inflació sectorial dels darrers anys i la que es preveu fins a la data d'expiració.
- L' ajust dels límits nacionals , passant de l'1,5% al 2% de la producció agrària de cada Estat membre. Així mateix, el període de referència s'amplia de 2012-2017 a 2012-2023, cosa que permet tenir en compte l'augment del valor de la producció agrària dels darrers anys.
- Suprimeix el “topall sectorial” , que impedia als Estats dedicar més del 50% del topall nacional per al mateix sector de productes.
- Obliga a mantenir un registre central dajuts a escala nacional o europea. Això augmentarà la transparència i disminuirà la burocràcia per als agricultors. Fins ara aquests portaven un sistema d'autodeclaració i el registre central era opcional per als Estats membres.
- Prorroga la normativa fins al 31 de desembre del 2032 .
La CE indica que el nou sistema és més eficient per als agricultors, ja que no caldrà notificar aquestes ajudes a la Comissió ni que aquesta les aprovi.
Antecedents
L'article 108, apartat 3 , del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE) exigeix als Estats membres que notifiquin tots els ajuts estatals a la CE i que els executin únicament després que els hagi aprovat. El Reglament de la UE que permet els ajuts estatals faculta la Comissió per declarar compatibles amb el mercat únic determinades categories d'ajuts estatals i per eximir-los de l'obligació de notificació que estableix el Tractat.
El Reglament agrícola “de minimis ” es va revisar per última vegada el 2019 i expirava el 2027. El maig del 2024, la CE va posar en marxa una nova revisió, tenint en compte factors com la pressió inflacionista dels últims anys o els elevats preus de les matèries primeres, entre d'altres.
El procés va incloure una consulta pública el juny del 2024 i reunions amb els Estats membres al juliol i octubre del mateix any. En elles, nombroses parts interessades van demanar un augment del límit màxim individual i del topall nacional. També van sol·licitar més flexibilitat per reaccionar davant les crisis del mercat i les provocades pel nombre cada vegada més gran de catàstrofes naturals a causa del canvi climàtic.