Alacant acull la Conferència sobre Indicacions Geogràfiques 2025 de la Unió Europea


Indicaciones Geográficas

03 de febrer de 2025
Calidad y cadena alimentaria

L'esdeveniment analitza l'estat actual de les indicacions geogràfiques europees i les regulacions possibles


  • L'esdeveniment analitza l'estat actual de les indicacions geogràfiques europees i les regulacions possibles
  • El llibre de cuina europeu “Sensacional!” destaca productes amb segell de qualitat com el torró d'Alacant

La política de qualitat de la Unió Europea (UE) protegeix els noms de certs productes del continent per destacar-ne les característiques exclusives. Per tal d'impulsar aquesta tasca, es van crear les indicacions geogràfiques (IG) que segons la Comissió Europea (CE) " són aquells segells de qualitat que protegeixen els noms dels productes que procedeixen de regions concretes i tenen qualitats específiques o gaudeixen d'una reputació vinculada al territori de producció ".

El passat mes de gener, va tenir lloc la Conferència sobre Indicacions Geogràfiques 2025 titulada “Salvaguardant la nostra herència, cultivant el nostre futur” organitzada per l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO, per les sigles en anglès) a Alacant, Espanya. Aquesta trobada va reunir experts per debatre sobre l'estat actual de les IG per a productes artesanals, industrials i agroalimentaris, així com per analitzar les regulacions vigents i futures. Per això, es van dur a terme diverses sessions sobre:

  • Àmbits clau : ocupació, desenvolupament, turisme, etc.
  • Reformes recents del sistema de IG.
  • Cicles de vida i sostenibilitat daquests béns.

Totes aquestes activitats van contribuir a mantenir el compromís constant de protegir la cultura europea i els seus productes.

Tipus d'indicacions geogràfiques

Dins de les IG, la propietat intel·lectual dels productes es protegeix mitjançant diferents segells:

  • Indicacions geogràfiques protegides (IGP) : se centra en la relació entre la regió geogràfica i el nom del producte (aliments, productes agrícoles i vi).
  • Denominació d'origen protegida (DOP) : aquests productes tenen vincles més forts amb el lloc on s'elaboren ja que almenys la producció, la transformació o l'elaboració s'han de dur a terme a la regió (aliments, productes agrícoles i vi).
  • Indicació geogràfica (IG) : és específica per a les begudes espirituoses originàries d'un país o regió concretes on les característiques del producte siguin essencialment del seu origen.

Així mateix, els productes als quals se'ls ha concedit alguna d'aquestes etiquetes de qualitat o que estan en fase de reconeixement es poden consultar al registre públic de les indicacions geogràfiques .

El torró d'Alacant: marca espanyola i europea

En aquest context, destaca un dels nostres dolços més emblemàtics: el torró d'Alacant . Aquesta menja, heretada de la cultura musulmana, ha aconseguit obtenir el distintiu europeu de qualitat IGP gràcies a les seves característiques úniques:

  • Sabor lleugerament torrat amb matisos de romaní i farigola aportats per la mel.
  • La producció propiciada pel bon clima d'Alacant, caracteritzat per hiverns suaus i estius càlids.

L'any 2020, l' Oficina de Publicacions de la Unió Europea va publicar en obert el llibre de cuina “Sensacional!” , que reuneix productes europeus amb segell de qualitat, receptes i la història i reflexions dels xefs que hi han participat. Tot i que el torró és un clàssic de la rebosteria, el xef Quique Dacosta , guardonat amb tres estrelles Michelin, ha demostrat la seva versatilitat combinant-ho amb ingredients inesperats, com les gambes ànec del Mediterrani.