Els grups d'acció local de Cantàbria s'uneixen per crear 36 rutes autoguiades


Rutas autoguiadas Cantabria LEADER

01 de juliol de 2024
Dinamización rural

Les rutes transcorren per paisatges que abasten tota la varietat d'aspectes naturals, paisatgístics, climàtics i de flora i fauna que hi ha a Cantàbria.


  • Sota la marca 'Naturea Cantabria', els 5 grups d'acció local de Cantàbria han dissenyat 36 rutes dins de la Xarxa d'Espais Naturals Protegits
  • Per això, han creat un sistema amb un disseny únic i fulletons divulgatius perquè els caminants puguin recórrer els senders per si mateixos

El patrimoni natural, geogràfic, cultural, econòmic… de les zones rurals és molt ric, però si no es generen espais, infraestructura i maneres de comunicar-ho no es coneix, i el que no es coneix no es cuida .

Sota la marca de 'Naturea Cantabria' –un programa de dinamització de manteniment de l'ús públic– i amb la col·laboració de la Xarxa Càntabra de Desenvolupament Rural , els GAL han desenvolupat un projecte de 36 rutes autoguiades pel territori Consisteix en rutes, moltes noves i altres renovades i ampliades, que els grups LEADER han dissenyat i que, principalment.

El principal repte del projecte, que va començar el 2020 en plena pandèmia, era homogeneïtzar la senyalització, l'abalisament i el marcatge de totes les rutes, per així facilitar l'assistència per part dels visitants i la seva autonomia durant les visites.

Com són les rutes

Les rutes transcorren per paisatges variats de Cantàbria que, tal com explica a la Xarxa PAC la gerent del GAL Liébana –coordinador del projecte–, Irene Díaz Casado, “guarden els millors i més atractius i representatius entorns i biodiversitat de Cantàbria”, per la qual cosa les 36 rutes abasten tota la varietat d'aspectes naturals, paisatgístics, climàtics i de flora i fauna que hi ha a la comunitat autònoma.

Les rutes són senzilles , de dificultat mitjana, circulars, accessibles als seus orígens amb cotxe, transitables amb mascotes lligades i es realitzen en durades variades, de mitjana en unes 3 o 4 hores. per part dels visitants daquests recursos.

“La nostra idea és fer més, però havíem de començar per les [rutes] més emblemàtiques”, explica Díaz Casado, que afegeix que els interessats poden accedir als fullets divulgatius via web , a les Oficines de Turisme, a les seus dels GAL càntabres ia les fires a les quals aquests acudeixen regularment.

Un èxit immediat

Les rutes abasten gairebé 400 quilòmetres de superfície en zones considerades com Espais naturals protegits . Per aquests senders, que van obrir el novembre del 2023, han transitat entre el gener i el maig d'aquest any 19.760 persones , una dada que aconsegueixen gràcies a l'enfocament innovador del que han dotat el projecte, a través de l'ús de tecnologies digitals.

Estem molt contents”, assegura la gerent. turístic" . Des d'aquest se'ls sol·licitava homogeneïtzar l'abalisament de les rutes i tenir en compte el sector turístic, i "això ha demostrat tenir un caràcter estratègic per al desenvolupament rural, i com una activitat econòmica diversificadora", cosa que valora com a central en l'enfocament LEADER. Finalment, posa en valor el "patrimoni etnogràfic i cultural de llocs” i continuar ampliant-se a la mateixa comunitat autònoma.

Socis i finançament

El projecte de rutes autoguiades està coordinat pel GAL Liébana , que l'executa com a projecte de cooperació LEADER amb els GAL Asón-Agüera-Trasmiera , Campoo-Los Valles , Saja-Nansa i Valles Pasiegos , en col·laboració amb la Xarxa Càntabra de Desenvolupament Rural.

El projecte compta amb 226.500 euros provinents de la Conselleria de Desenvolupament Rural, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi ambient del Govern de Cantàbria.