
25 de març de 2024
El primer any d'aplicació dels Plans Estratègics de la PAC ha deixat clar que calen ajustaments per garantir l'aplicació efectiva dels plans i reduir la burocràcia. La nova proposta legislativa de modificacions complementa les accions a curt termini ja endegades per la Comissió Europea.
- El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) va remetre a les comunitats autònomes, com a Autoritats Regionals de Gestió, una proposta de modificació del Pla Estratègic de la PAC (PEPAC), que servirà de base per començar el diàleg amb la CE
- Aquestes modificacions passen per reduir els controls sobre els agricultors per minimitzar les càrregues administratives i per afegir mesures a curt i mitjà termini -sobre les ja existents- per millorar la posició dels agricultors a la cadena de subministrament alimentari.
La Comissió Europea (CE) ha proposat el 15 de març passat revisar determinades disposicions de l' actual Política Agrària Comuna (PAC) referides a dos camps:
- La condicionalitat o “Bones Condicions Agràries i Mediambientals” (BCAM).
- Mesures per millorar la posició dels agricultors a la cadena de subministrament alimentari .
Aquestes modificacions passen per reduir els controls sobre els agricultors per minimitzar les càrregues administratives oferint més flexibilitat per complir determinades condicions mediambientals. Així mateix, la CE també preveu afegir mesures a curt i mitjà termini -sobre les ja existents- per millorar la posició dels agricultors a la cadena de subministrament alimentari.
Aquesta proposta es portarà a debat a la propera sessió del Consell amb els ministres d'Agricultura de la Unió Europea (UE) els dies 24 i 25 de març.
Els ajustaments s'aplicarien als Reglaments sobre els Plans Estratègics de la PAC de cada estat membre.
Modificacions sobre condicionalitat
A les normes beneficioses per al medi ambient i el clima anomenades “Bones Condicions Agràries i Mediambientals” (BCAM) també se les designa “condicionalitats” atès que la majoria dels pagaments de la PAC que reben els agricultors estan vinculats a aquest conjunt de normes.
El primer any d'aplicació dels Plans Estratègics de la PAC ha deixat clar que calen ajustaments per garantir l'aplicació efectiva dels plans i reduir la burocràcia. La nova proposta legislativa de modificacions complementa les accions a curt termini ja empreses per la CE.
Propostes a revisar:
- BCAM 8 sobre elements no productius : els agricultors de la UE ja no estaran obligats a dedicar una part mínima de les seves terres de cultiu a superfícies no productives, com les terres en guaret. En el seu lloc, poden optar, de forma voluntària, per mantenir una part de les terres cultivables no productives o establir nous elements paisatgístics (com bardisses o arbres). Així, s'incentivarà tots els agricultors de la UE a mantenir zones no productives beneficioses per a la biodiversitat sense témer la pèrdua d'ingressos.
- BCAM 7 sobre rotació de cultius : els agricultors de la UE podran complir aquest requisit optant per rotar o diversificar els seus cultius, en funció de les condicions a què s'enfrontin i si el seu país decideix incloure l'opció de diversificació de cultius al seu Pla. Aquesta flexibilitat per dur a terme la diversificació de cultius en comptes de només la rotació permetrà dur a terme la mesura en períodes de sequera o inundacions.
- BCAM 6 sobre la cobertura del sòl durant períodes sensibles : els Estats membres decidiran el que són “períodes sensibles”, i les pràctiques permeses per complir aquest requisit, en virtut de les seves condicions nacionals i regionals, i segons circumstàncies climàtiques.
- La CE també proposa que els estats membres puguin eximir determinats cultius, tipus de sòl o sistemes d'explotació del compliment dels requisits sobre cultiu, cobertura del sòl i rotació/diversificació de cultius (GAECS 5, 6 i 7, respectivament).
- També resultarà exempt l' arada per restaurar les pastures permanents en espais Natura 2000 en cas de danys deguts a depredadors o espècies invasores (BCAM 9).
- En casos extrems de condicions meteorològiques adverses que impedeixin una tasca agrària adequada per complir amb la condicionalitat, els estats membres també poden introduir-hi excepcions temporals , que seran limitades en el temps i només als beneficiaris afectats.
- Les petites explotacions de menys de 10 hectàrees estan exemptes de controls i sancions relacionats amb el compliment dels requisits de condicionalitat a la proposta de la Comissió per a la revisió de la PAC. Això reduirà significativament la càrrega administrativa relacionada amb els controls per als petits agricultors, que representen el 65% dels beneficiaris de la PAC. Això no vol dir que estiguin exemptes del compliment dels requisits de les BCAM, sinó de controls i de sancions.
Terminis i equilibri mediambiental
La CE pretén que algunes mesures puguin aplicar-se ja el 2024, ja que una bona part de les noves propostes en matèria de condicionalitat es faran servir amb caràcter retroactiu des de l'1 de gener del 2024 i, per tant, tindran efecte per a la sol·licitud única d'aquest any.
La Comissió considera que les propostes de simplificació estan orientades a mantenir l‟alt nivell d‟exigència mediambiental i climàtic que requereix l‟arquitectura verda de la PAC actual. Així, la revisió del Reglament sobre els plans estratègics de la PAC cerca un equilibri entre la necessitat que la PAC ajudi a la transició cap a una agricultura sostenible, les expectatives dels agricultors i els estats membres, i l'objectiu d'assolir un acord ràpid entre el Parlament Europeu i el Consell.
La postura d'Espanya
El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) va remetre el 15 de març passat a les comunitats autònomes, com ara Autoritats Regionals de Gestió, una proposta de modificació del Pla Estratègic de la PAC (PEPAC), que servirà de base per començar el diàleg amb la CE.
Quines modificacions recull la postura d'Espanya?
- Pel que fa a la condicionalitat reforçada, la proposta incorpora les flexibilitats ja incloses per la Comissió.
- Es proposa flexibilitzar els requisits sobre BCAM que han de complir els agricultors i ramaders per poder percebre íntegrament els ajuts de la PAC. En concret, els relatius a la gestió del cultiu (BCAM 5), a les normes per mantenir una cobertura mínima del sòl (BCAM 6) ia la rotació de cultius (BCAM 7) i es proposa suprimir l'obligació d'haver de destinar una part de la superfície explotació a superfícies no productives (BCAM 8).
- Flexibilitzar els ecorregímenes , en concret els que es realitzen per afavorir l'acollida de majors superfícies de pastures per part dels ramaders de la Cornisa, i en particular en les pràctiques de sega sostenible i illes de biodiversitat.
- Modificacions a les pràctiques de cobertes vegetals i inerts en cultius llenyosos, en especial a les plantacions de secà, en què resulta més difícil establir aquestes cobertes. Es permetrà establir aquestes cobertes en carrers alterns, el pasturatge en aquests, i conreu vertical en determinats períodes.
- Modificacions respecte a les intervencions de desenvolupament rural que han estat presentades per part de les Autoritats Regionals de Gestió, que abasten des de la inclusió de noves intervencions, a canvis en el disseny de les mateixes o en les assignacions financeres.
L'aplicació d'aquestes propostes està condicionada per una banda a l'aprovació de la modificació del PEPAC per part de la Comissió, i de l'altra a l'adopció per part del Parlament Europeu i del Consell Europeu del text esmicolat més amunt.
Per consultar el procés de modificacions del Pla Estratègic es pot acudir aquí .