Propostes i reflexions de la societat civil davant la PAC post 2020


Propuestas y reflexiones de la sociedad civil ante la PAC post 2020

21 de desembre de 2018
Dinamización rural
Innovación
Cambio climático y gestión de recursos naturales

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), a través de la Xarxa Rural Nacional, ha reunit entitats i associacions de la societat civil per fer-los partícips del procés d'anàlisi i negociació que impulsa amb vista a l'aplicació futura de la PAC 2021-2027 a Espanya.


Des del setembre del 2018, el MAPA ha celebrat un total de 14 reunions amb comunitats autònomes, organitzacions agràries i mediambientals per tractar la reforma de la PAC.

En aquesta ocasió, comptant amb la col·laboració i l'organització de la Xarxa Rural Nacional, el MAPA ha convocat entitats i associacions de la societat civil, amb un doble propòsit: informar-los sobre les propostes de Reglaments i presentar-los els detalls de la primera posició comuna acordada a Espanya davant la Reforma de la PAC i recopilar i incorporar al debat les seves valoracions.

Per tal de complir aquest doble objectiu la jornada s'ha dividit en un espai de presentacions i un altre de debat i participació, tant de les persones assistents a la sala, com d'aquelles que s'han unit via streaming, que també han pogut fer arribar les propostes a través d'una aplicació online.

Isabel Aguilar, Sotsdirectora General de Coordinació i Programació i Silvia Capdevilla, Sotsdirectora general de Cultius Herbacis i Industrials i Oli d'Oliva, van ser les encarregades de presentar les grans línies del futur Pla Estratègic, ressaltant els canvis que introdueix la Reforma, tant en el segon pilar de desenvolupament rural com en el primer i el paquet legislatiu. El president del Fons Espanyol de Garantia Agrària ( FEGA ) , Miguel Ángel Riesgo, per la seva banda, es va aturar en l'explicació del Reglament Horitzontal i el nou enfocament orientat a resultats.

Els punts acordats a l'actual postura espanyola van ser presentats per Isabel Bombal, Directora General de Desenvolupament Rural, Innovació i Política Forestal , del MAPA, que va emfatitzar la necessitat d'impulsar una presa de decisions vinculades a un examen previ de necessitats obert i transparent que compti amb el treball conjunt del Ministeri, les comunitats autònomes, les organitzacions agràries i medi ambientals.

Amb la celebració d'aquesta reunió culmina el primer trimestre de trobades per elaborar el Pla Estratègic de la futura PAC 2021-2027 a Espanya, però, s'espera continuar impulsant noves trobades i reunions que permetin seguir dialogant i treballant en conjunt.