CANVIAR TOT PERQUÈ RES CANVIEU
Per setè any, les associacions Ecozine i Sentir Rural s'uneixen per realitzar Ecozine Rural al Molí de Batan a Aranda de Moncayo, la branca més rural d'Ecozine Film Festival que compleix aquest any la seva divuitena edició.
Aquest any, volem reflexionar sobre les diferents causes que estan afectant greument els nostres ecosistemes, rius i oceans, biodiversitat, sòls, aire així com els humans.
En aquests darrers 70 anys el nostre model social i econòmic ha anat generant un gran impacte a nivell global accelerant-se de forma molt ràpida en els darrers 40 anys, perjudicant dràsticament la biodiversitat, l'aigua, el clima i de l'augment de la pobresa a tots els racons del món.
El canvi climàtic, l'extracció excessiva dels recursos naturals, l'esfondrament de la biodiversitat, l'ús abusiu de les indústries agrícola i càrnia, el deteriorament dels oceans, la contaminació i la mala gestió dels rius i la pobresa que cada dia es va incrementant a tots els països, es tracten de forma independent sense una visió global del problema que és el nostre model.
Posar el focus central a “eliminar” l'empremta de carboni, realitzant una transició energètica que requereix quantitats d'energies fòssils per a la seva realització i instal·lació, sense comptar amb la destrossa dels territoris on s'instal·len, així com a la IA (Intel·ligència artificial), quan aquesta necessita enormes quantitats d'energia, aigua i altres recursos, com ara símptomes en comptes de tractar el problema. A curt termini, tractar els símptomes pot semblar alleujar el problema. A llarg termini, serà en va, si no hem fet els canvis necessaris i persistim a mantenir un model socioeconòmic que es basa en el creixement continu, mitjançant l'extracció, l'explotació i la desigualtat.
Potser va arribar el moment a pensar en un model socioeconòmic que prima la qualitat davant la quantitat.
Projeccions i debats interactius des del divendres 4 d'abril fins al diumenge 6 d'abril. Es projectaran 4 llargmetratges i 5 curtmetratges. Comptarem amb la presència de diversos directors.

El divendres 4 d'abril a la tarda , començarem amb dos curtmetratges, Mum'sSpecial, en menys de 3 minuts i en format stop motion, ens presenta a través de la mirada de la seva directora, Hong Yane Wang (d'origen xinès i emigrant amb la seva família al Regne Unit), la quantitat de roba que acumulem i la història de com la seva mare usades. Seguit d'Adidas ownsthereality, dirigit per Keil Orion Troisi i Igor Vamos, tots dos artistes activistes. Aquest curtmetratge és una denúncia elaborada sobre les condicions laborals a la cadena de subministrament d'Adidas, enfocant-se en les dures condicions dels treballadors de la confecció.
La tarda de divendres acabarà amb la projecció del llargmetratge Volem la nostra aigua, d'Eriberto Gualinda. A través dels ulls d'uns joves, escoltarem les lluites dels seus ancians, que van viure els efectes devastadors que van ocasionar empreses de palma setrillera a la seva comunitat, i com van substituir la selva per monocultius, contaminant fins a l'aigua del riu.
El dissabte 5 d'abril tindrem projeccions durant tot el dia. Començarem amb el curtmetratge d'animació Si veniu de la terra, dirigit per l'hongaresa Katalin Egely. Una poesia visual animada amb banda sonora de cúmbia, que ret homenatge a la terra i als seus fruits. A continuació, projectarem el llargmetratge valencià Llavors, volen soterrar-nos, però no saben que èrem llavors de La Collita Producció. Aquest treball explora com els projectes urbanístics dels anys 90 a la ciutat de València van afectar centenars d'hectàrees d'horta periurbana, les alqueries, que van ser substituïdes per asfalt i els habitants del qual van ser expropiats. Després de la projecció, comptarem amb la presència de Toni Silva, de La Cosecha Producción, per a un debat obert.
A la tarda , projectarem el curtmetratge d'animació en blanc i negre Martha, un documental mut de la dècada del 1910 basat en fets reals, rescatat i restaurat el 2024 per Marcel Berelli. La història narra la vida de l'ocell més abundant de la Terra i com va ser exterminada en poques dècades. Seguit del nou treball de Francisco Vaquero, Vides irrenovables (Natura o Misèria). Aquest documental reflexiona sobre com la transició de fonts denergia basades en combustibles fòssils a energies renovables està destruint ecosistemes, economies i societats en el món rural a Espanya. Allò que originalment es va concebre com una solució per salvar el medi ambient i revitalitzar els pobles, paradoxalment està tenint l'efecte contrari. Després de la projecció s'obrirà un debat amb el director.
La setena edició finalitza el diumenge 6 d'abril al matí amb el curtmetratge Djami, de la directora iraniana Nazanin Chitsazi. Ens explica la història d'un nen que recull l'aigua desaprofitada. Per què? A continuació, es projectarà el llargmetratge Muntanyes en harmonia, de Francisco Javier Fernández Bordonad. Després de la projecció, s'obrirà un debat amb el director i comptarem amb la plataforma Canal Roya, present a la pel·lícula.
Finalment, culminarem amb una visita guiada pel nostre territori de la mà d'Acobija Conservació, on descobrirem la seva bellesa natural i la seva arquitectura pastoril, incloent vestigis de l'època celtibèrica
Informació:
Contacte: Sentir Rural 610624503