La dona: element fonamental en el desenvolupament rural


jornada “La mujer, motor de desarrollo rural”

23 de novembre de 2017
Mujeres

El passat 21 de novembre va tenir lloc a Blanca (Múrcia) la jornada “La dona, motor de desenvolupament rural” que tenia com a objecte la promoció, innovació i posada en valor de la dona rural.


La Xarxa Rural Rural, en la seva aposta per la visibilitat de la dona rural, va organitzar aquesta jornada per parlar de temes com la Titularitat Compartida, l'emprenedoria i l'apoderament femení i els suport amb què pot comptar les dones que decideixen iniciar un negoci al medi rural. Per això es va comptar amb la presència d'experts procedents de diversos sectors, com són l'educació, les administracions públiques, les empreses privades i les associacions de desenvolupament rural.

La primera part de la jornada es va centrar en les diferents línies d'acció en què s'està treballant des de les diferents institucions i administracions públiques destacant les mesures empreses per fomentar la igualtat d'oportunitats com la Titularitat Compartida, la fixació de la població al medi rural o el suport a l'emprenedoria i el lideratge de les dones en l'àmbit rural. Van començar les intervencions les representants de la Direcció General de Desenvolupament Rural i Política Forestal del MAPAMA, la Directora General de Fons Agraris i Desenvolupament Rural de la Regió de Múrcia. Tot seguit, les exposicions es van centrar en la consecució de la igualtat d'oportunitats entre homes i dones amb la participació de l'Institut de la Dona i per a la Igualtat d'Oportunitats (MSSSI) i de la Directora General de Dona i Igualtat d'Oportunitats de la Regió de Múrcia.

En una segona part es van donar a conèixer les experiències d'emprenedoria al medi rural de la mà de les dones guardonades pels Premis d'Excel·lència a la Innovació per a Dones Rurals. Els projectes que es van presentar van ser Astursabor , El Kirinal Ecològic i Masia Ana Agroecologia Intergeneracional .

El tercer bloc va estar dedicat als grups d'acció local i el seu paper important com a instruments d'impuls i assessorament a la dona rural. Van estar presents els grups de la Regió de Múrcia (GAL Vega del Segura, GAL – Associació per al desenvolupament rural CAMPODER, GAL – Associació per al desenvolupament comarcal del nord-est de la Regió de Múrcia) que coincideixen en la importància dels projectes i iniciatives liderats per dones i joves del medi rural i la necessitat de suport que reben a través de les mesures establertes als Programes de Desenvolupament .

La jornada es va tancar amb les ponències de César García Pina, professor de la Universitat de Múrcia, i de Maite Ambrós Mendioroz, Consellera Tècnica de la Unitat de Suport de la DG de Desenvolupament Rural i Política Forestal, sobre les noves tecnologies i la seva aplicació al món rural, destacant ambdues, la importància d'un ús intel·ligent d'aquests instruments per a la gestió agroalimentari, ramader i forestal.

Aquestes jornades suposen una oportunitat excel·lent per a la difusió dels diferents treballs realitzats per part de tots els actors implicats en el desenvolupament rural, l'empoderament de la dona a través de la participació directa en aquestes activitats per mitjà dels debats sorgits dins les jornades i una eina idònia per motivar l'emprenedoria en aquelles dones que desenvolupin la seva carrera professional en el medi rural.