Oficines de Competència de Banda Ampla per lluitar contra la bretxa digital a les zones rurals


Oficinas de Competencia de Banda Ancha

22 de novembre de 2017
Innovación

A través d'aquestes oficines la Unió Europea busca assessorar ens locals i autonòmics per contribuir a accedir a banda ampla en àrees rurals i remotes.


22.11.2017

Aquesta mesura ha estat anunciada el passat 20 de novembre del 2017 durant la jornada de Broadband Days 2017 . Aquesta iniciativa sorgeix com a resposta a la bretxa digital que pateix el medi rural europeu. Les dades confirmen que només el 40% de les llars rurals tenen accés a Internet d'alta velocitat, en comparació del 76% del total de llars de la Unió Europea. La bretxa digital urbà-rural no només és un desequilibri de la tecnologia o la connectivitat: és un desequilibri d'oportunitats.

Aquestes Oficines de Competència de Banda Ampla ( BCO ) formaran part d'una xarxa i tindran com a missió orientar els promotors de projectes de banda ampla , públics o privats, usuaris o inversors. La seva funció és recopilar tota la informació pràctica relacionada amb la banda ampla, com ara finançament, tecnologia o qüestions reglamentàries, en un únic punt de contacte dins de cadascun dels països de la Unió Europea que participen del projecte.

L'accés a Internet d'alta velocitat és crucial per al futur de l' agricultura , vinculat a noves aplicacions digitals com l'agricultura de precisió. També és la base dels serveis electrònics que podrien ajudar a superar les deficiències en l'accés a la infraestructura i els serveis que hi ha a moltes zones rurals , contribuint que siguin un lloc atractiu per viure i treballar, tant per a joves com per a gent gran.

La Unió Europea és conscient que la digitalització i la connectivitat es tradueixen en nous negocis que suposen el desenvolupament rural i la fixació de població al medi rural. Per això s'està treballant en diferents accions encaminades la revitalització dels serveis rurals a través de la innovació digital i social, un exemple actual és l'impuls dels anomenats llogarets intel·ligents ( Smart Villages ).

La Unió Europea ha destinat al voltant de 6 mil milions d'euros per al període 2014-2020, majoritàriament procedents del Fons Agrícola Europeu per al Desenvolupament Rural (FEADER)